Razboiul din Siria, in care se confruntau initial, in 2011, regimul Bashar al-Assad si opozantii sai inarmati, s-a complicat in cei patru ani care s-au scurs de atunci, in special odata cu avansul foarte puternic al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

SiriaFoto: Agerpres

Numeroase grupari, siriene sau externe, precum si marile puteri s-au implicat in acest conflict, cu obiective diferite si intr-un teritoriu din ce in ce mai divizat.

Iata mai jos principalele forte care se confrunta in Siria si puterea militara de care dispun, potrivit AFP:.

  • REGIMUL SI ALIATII SAI

Armata siriana, care numara initial 300.000 de oameni, si-a vazut efectivele reduse la jumatate din cauza victimelor, a dezertarilor si a insubordonarii.

Armata a pierdut doua treimi din tara in fata SI sau a rebelilor islamisti si a Frontuluiu Al-Nosra, aripa siriana a al-Qaeda. Teritoriul pe care il controleaza este insa strategic deoarece include Damascul, Homs si Hama in centru, litoralul si o parte a Alepului, respectiv regiuni unde traieste jumatate din populatia inca prezenta in Siria.

Militiile pro-regim, care numara intre 150.000 si 200.000 de oameni. Principala militie, Forta de aparare nationala (FDN, 90.000 de luptatori), a fost creata in 2012.

La multitudinea de militii locale se adauga cele care provin din Liban, Iran, Irak sau Afganistan. Cea mai importanta este cea a Hezbollahului libanez, care are intre 5.000 si 8.000 de combatanti, potrivit expertilor.

Rusia: aliatul strategic al regimului, se implica din ce in ce mai mult pe teren, amenajand o baza aeriana pe aeroportul Latakia (vest) si aducand avioane de lupta, sisteme de aparare aeriana si echipamente moderne, dintre care o parte pentru regimul al-Assad. Potrivit presei rue, numarul de soldati trimisi in Siria ar fi de cel putin 1.700.

Citeste aici ce arme a amplasat Rusia in Siria

Iranul: principalul aliat regional al regimului, a trimis 7.000 de Gardieni ai Revolutiei (unitatea de elita a armatei) in Siria, furnizand de asemenea consiliere militara si ajutoare economice.

  • REBELII SI FRONTUL AL-NOSRA

Ahrar al-Sham: una dintre cele mai importante grupari rebele. Creata in 2011 si finantata de tarile din Golf si de Turcia, potrivit analistilor, este prezenta in special in nord si in regiunea Damasc. De inspiratie salafista, a incercat in 2015 sa prezinte o imagine moderata in ochii Occidentului.

Frontul Al-Nosra: aripa siriana a Al-Qaeda, este cea mai importanta grupare jihadista, dupa rivalul sau, SI. Condusa de Abou Mohammad al-Jolani si clasata drept grupare terorista de Washington, s-a aliat cu grupari rebele in special in provinciile Idleb (nord-vest) si Alep (nord). Este de asemenea prezenta in sud si in Damasc.

Cele doua grupuri compun, alaturi de alte formatiuni mai putin importante, "Armata de cucerire" creata in 2015. Finantata, potrivit expertilor, de tarile din Golf, ea a alungat armata din toata provincia Idleb.

Jaysh al-Islam: cea mai importanta grupare rebela din regiunea Damasc. Este condusa de Zahran Alloush, un islamist.

Frontul sud: regrupeaza formatiuni armate non-islamiste care au cucerit o parte din provincia Deraa (sud).

  • GRUPAREA STATUL ISLAMIC

Grupul cel mai bine organizat, cel mai bogat si cel mai temut din cauza atrocitatilor sale, SI a cucerit de la interventia sa in conflict, in 2013, jumatate din teritoriul sirian.

Condus de Abu Bakr al-Baghdadi, cu mii de luptatori, se lupta cu regimul, cu Al-Nosra, cu celelalte grupari rebele si cu kurzii. A proclamat in iunie 2014 un "califat" pe teritoriile cucerite in Siria si in Irakul vecin. Aproape 30.000 de jihadisti straini s-au alaturat acestei forte, potrivit serviciilor americane de informatii.

  • KURZII

Prezenti in special in nord si nord-est, kurzii apara aceste zone dupa retragerea regimului. Au primit sprijinul coalitiei internationale pentru a alunga grupari islamiste din orasele lor.

COALITIA INTERNATIONALA

In fata atrocitatilor comise de SI, Statele Unite si mai multe tari arabe au lansat in septembrie 2014 lovituri aeriene impotriva acestor jihadisti, fara a reusi insa sa-i neutralizeze pana in prezent. La aceasta coalitie s-au alaturat mai multe state occidentale, printre care Marea Britanie si Franta.