Kievul a raportat vineri ca trei militari ucraineni au murit in ultimele 24 de ore, in timpul conflictelor din estul separatist, dupa doua zile in care nu au avut loc accidente violente.

Trupele care se lupta cu separatistii prorusi au inceput joi sa retraga artileria de la frontiera, dar Kievul si tarile occidentale acuza Rusia ca ar continua sa trimita armament greu pentru rebeli, in ciuda acordului semnat pe 12 februarie, la Minsk.

"Chiar si in cel mai optimist scenariu... amenintarile militare din est vor continua, din pacate", a anuntat presedintele Petro Poroshenko intr-un interviu televizat, citat de Reuters.

Purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii, Serhiy Galushko, avertizeaza ca vor ramane suficient de multe trupe la frontiera, in eventualitatea in care rusii vor incalca acordul de incetare a focurilor.

Mai mult, ucraineii se tem ca rusii s-ar pregati sa atace portul Mariupol, de la Marea Azov, victorie ce ar deschide un coridor spre peninsula Crimeea, anexata de Federatia Rusa.

Potrivit purtatorului de cuvant al Armatei Andriy Lysenko, mai multe sisteme de rachete GRAD ar fi fost surprinse in timp ce erau deplasate din Donetsk, in directia portului Mariupol.

Pe de alta parte, Moscova ridica semne de intrebare cu privire la disponibilitatea Kievului de a respecta acordul. Mai mult decat atat, Kremlinul a pus in discutie masura in care Statele Unite si UE, care au impus sanctiuni economice Rusiei, vor intr-adevar ca armistitiul din 12 februarie sa fie respectat.