Pierderea bagajelor, despagubita cu pana la 1220 de euro in cazul calatoriei cu avionul. Pentru refuzul imbarcarii, puteti obtine o compensatie cuprinsa intre 125 si 600 euro in functie de distanta zborului si de intarzierile inregistrate inainte de redirectionare. Puteti consulta rapid drepturile pe care le aveti in calatoriepe site-ul Comisiei Europene - aici. Este disponibila sio aplicatie pentru telefonul mobil- aici.

Bagaje pierdute. Drepturile pasagerilorFoto: Comisia Europeana

Informatii utile, pe scurt:

  • In cazul calatoriei cu avionul, daca bagajul este pierdut, deteriorat sau intarzie, puteti avea dreptul la o compensatie de cel mult 1220 euro - aproximativ. Cu toate acestea, companiile aeriene nu pot fi considerate raspunzatoare daca au luat toate masurile rezonabile pentru a evita prejudiciile sau daca luarea acestor masuri era imposibila.
  • In cazul deteriorarii bagajului, trebuie sa depuneti o reclamatie la compania aeriana in termen de sapte zile de la primirea bagajului. In cazul intarzierii primirii bagajului, aceasta perioada este de cel mult 21 de zile.
  • Daca zborul este anulat aveti dreptul, de asemenea, la o compensatie identica celei oferite atunci cand vi se refuza imbarcarea, cu exceptia cazului in care ati fost informat cu privire la anularea zborului cu cel putin 14 zile inainte sau ati fost redirectionat la ore apropiate orarului initial de zbor sau daca o companie aeriana poate dovedi ca anularea a fost cauzata de imprejurari extraordinare.
  • In plus, compania aeriana trebuie sa va ofere posibilitatea alegerii intre rambursarea costului biletului dumneavoastra in termen de sapte zile; redirectionarea, in conditii de transport comparabile, spre destinatiafinala; si, daca este necesar, deservire (telefon, bauturi racoritoare, mancare, cazare, transport pana la locul de cazare).

O serie de drepturi sunt stabilite si pentru transportul feroviar sau cu autocarul. Toate informatiile despre drepturile pasagerilor in Uniunea Europeana sunt prezentate pe site-ul dedicat, realizat de Comisia Europeana.

Drepturile pasagerilor - pe scurt, pe pagina de net

http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/ro/index.html