Presedintele catalan Artur Mas a apreciat ca votul consultativ privind independenta organizat duminica in Catalonia a fost "un succes total", peste doua milioane de persoane participand la vot. "Peste doua milioane de persoane inseamna un succes total in conditiile" actuale, a declarat el duminica seara. Potrivit lui Artur Mas, Catalonia a demonstrat, in cadrul votului consultativ, ca "vrea sa se guverneze singura" si a denuntat "miopia" si "indiferenta" Guvernului spaniol, relateaza Mediafax.

In schimb, ministrul spaniol al Justitiei, Rafael Catala, a apreciat, de asemenea duminica seara, ca votul simbolic privind independenta Cataloniei este "un act de propaganda", "steril si inutil".

Aproape doua milioane dintre cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenti cu drept de vot, inclusiv tineri cu varsta de peste 16 ani si straini, au participat la acest vot, potrivit Generalitat (Executivul catalan), in principiu militanti pentru independenta Cataloniei.

Presedintele executivului catalan si-a asumat riscul de a organiza aceasta consultare fara valoare legala - nu au existat nici liste electorale si nici comisii electorale - in pofida interzicerii ei de catre Tribunalul Constitutional, la solicitarea Madridului.