Parlamentul sloven a decis miercuri seara sa suspende mandatul de deputat al fostului premier conservator Janez Jansa, seful principalului partid de opozitie (SDS) care ispaseste in prezent o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru coruptie, potrivit Mediafax.

"In baza legislatiei si considerand ca Janez Jansa a fost condamnat la peste sase luni de inchisoare, mandatul sau de membru al Parlamentului a fost suspendat", a anuntat Legislativul sloven, la finalul unei sesiuni de urgenta. Textul a fost adoptat cu 58 de voturi pentru si sase impotriva.

Deputatii partidului conservator SDS al fostului sef al Guvernului sloven (2004-2008 si 2012-2013) au boicotat votul. Jansa, condamnat in iunie 2013 la doi ani de inchisoare, a fost declarat vinovat de coruptie in cazul semnarii, in 2006, in timp ce era premier, a celui mai mare contract de armament din tara cu firma finlandeza Patria, care s-a ridicat la 278 de milioane de euro. Curtea Suprema a confirmat acest verdict la 1 octombrie.

Fostul premier a inceput sa ispaseasca aceasta pedeapsa de inchisoarea incepand din 20 iunie, intr-o institutie penitenciara din apropiere de Ljubljana. Legislatia slovena nu-i interzice unui condamnat sa se prezinte la alegeri, ceea ce a facut Janez Jansa in scrutinul anticipat din 13 iulie, la care SDS a obtinut 21% din voturi cu fostul premier sloven cap de lista.

In schimb, legislatia slovena prevede ca mandatul unui deputat sa se incheie daca el este condamnat intr-un verdict final la o pedeapsa de inchisoare de peste sase luni. Aceasta nu precizeaza daca masura se refera doar la o condamnare pronuntata in cursul mandatului sau daca vizeaza si un verdict dat inainte de scrutin.

Janez Jansa a anuntat ca va recurge la toate caile legale posibile in tara sa si in Europa impotriva a ceea ce a calificat ca fiind "o vanatoare politica de vrajitoare".