Statele Unite au apreciat marti ca un acord cu Iranul in dosarul nuclear nu este "exclus" pana la 24 noiembrie, in timp ce Rusia a considerat ca acest termen-limita nu este "batut in cuie", potrivit Mediafax.

"Nu cred ca este exclus, dar avem probleme dificile de solutionat", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, intrebat de presa, dupa intrevederea de la Paris cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, daca exista sanse de a ajunge la o intelegere cu Teheranul.

Seful diplomatiei americane urmeaza sa se intalneasca miercuri, la Viena, cu omologul sau iranian, Mohammad Javad Zarif, in contextul in care se apropie ziua de 24 noiembrie, termenul-limita fixat in vederea ajungerii la un acord global in dosarul nuclear iranian.

"Trebuie sa continuam sa avem discutii serioase, ceea ce vom face", a adaugat secretarul de Stat.

Negocierile americano-iraniene urmeaza sa fie reluate joi, in capitala Austriei.

Kerry a subliniat ca "Statele Unite si Rusia continua sa colaboreze strans pe tema Iranului".

In cadrul unei conferinte de presa separate, omologul sau rus s-a declarat "convins" de faptul ca "un compromis este posibil" cu Teheranul. "Dar nu pot sa garantez ca acesta se va face pana la 24 noiembrie. Nu este o data batuta in cuie", a adaugat el.

"Urmarim sa ajungem la un rezultat inainte de aceasta data, dar sunt convins ca nu termenele fixate in mod artificial sunt importante, ci continutul acordurilor, calitatea", a apreciat Serghei Lavrov.

Tarile din cadrul Grupului 5+1 (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania) negociaza de cateva luni pentru a convinge Iranul sa-si reduca activitatile nucleare in schimbul anularii sanctiunilor internationale care afecteaza Republica Islamica.

Marile puteri, care suspecteaza Iranul ca incearca sa se doteze cu bomba atomica, fapt negat de Teheran, cer Republicii Islamice sa-si reduca drastic capacitatile.

Un acord partial a fost incheiat in noiembrie 2013, potrivit caruia Teheranul a inghetat o parte din activitatile sale in schimbul relaxarii sanctiunilor.

Dar, in lipsa unor progrese semnificative, data stabilita initial pentru 20 iulie in vederea ajungerii la un acord global a trebuit sa fie amanata pentru 24 noiembrie.