Ministerul polonez de Externe l-a convocat, marti, pe ambasadorul rus pentru a explica declaratiile vicepresedintelui Dumei, Vladimir Jirinovki, potrivit caruia "Polonia va fi stearsa de pe fata pamantului", relateaza Radio Polonia, potrivit Mediafax.

Intr-un interviu acordat Radio Polonia, purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe Marcin Wojciechowski a refuzat sa dezvaluie detalii despre discutia cu ambasadorul Vladimir Grinin, afirmand doar ca a avut loc o intalnire.

"Statele baltice si Polonia sunt condamnate. Vor fi sterse de pe fata pamantului. Nu va ramane nimic", a afirmat presedintele Partidului Liberal-Democrat, considerat un apropiat al Kremlinului. Ele "vor fi nimicite. Nimic nu va ramane acolo. Liderii acestor state pitice ar trebui sa se gandeasca cine sunt", a adaugat el, pe fondul escaladarii conflictului din Ucraina.

Intrebat daca trateaza cu seriozitate declaratiile lui Jirinovski, ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat marti seara pentru Polsat TV: "Atat de serios, incat l-am convocat pe ambasadorul rus la Ministerul de Externe si l-am intrebat care este pozitia autoritatilor (ruse)".

Ministerul polonez de Interne Bartlomeij Sienkiewicz a declarat ca Jirinovski este cunoscut pentru comentariile sale extremiste despre tot felul de subiecte.

"El este un extremist politic in Rusia si sustine astfel de afirmatii de ani de zile", a precizat Sienkiewicz.

Rusia a inceput sa trimita peste 200 de camioane incarcate cu ajutor umanitar catre estul Ucrainei, marti. Guvernul ucrainean se teme insa ca Rusia foloseste pretextul ajutorului umanitar pentru a furniza arme separatistilor. "Rusia joaca un joc absolut cinic", a declarat marti adjunctul ministrului ucrainean de Externe, Danilo Lubkiski.