Guvernul rus nu a discutat despre posibila alipire a Transnistriei la Federatia Rusa, a declarat luni pentru Itar-Tass, vice-premierul Dmitry Kozak.

HotNews.roFoto: Hotnews

In urma cu o saptamana, Parlamentul de la Tiraspol a expediat o adresa presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului rus), in care solicita examinarea posibilitatii de aderare a regiunii separatiste, parte a Republicii Moldova, la Rusia.

"Guvernul nu a discutat aceast subiect cu mine", a afimat Kozak.

Solicitarea Transnistriei a venit ca urmare a unui proiect de lege propus de deputatii Partidului "Rusia dreapta" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa.

Trupe armate rusesti au efectuat exercitii militare in Transnistria, regiune separatista pro-rusa din Republica Moldova, a anuntat vineri un purtator de cuvant al armatei ruse, in conditiile in care aceasta fosta republica sovietica se teme de o repetare a scenariului ucrainean pe teritoriul sau.

Acesta a precizat ca manevrele au avut ca scop exersarea in eventualitatea unui atac inamic. In scenariul elaborat pentru aceste exercitii, "una dintre principalele sarcini ale soldatilor pentru mentinerea pacii a fost asigurarea apararii civililor care traiesc in zonele de lupta", a explicat acesta, citat de agentia Interfax.

Aceste exercitii au fost efectuate in conditiile in care presedintele moldovean Nicolae Timofti si-a exprimat marti ingrijorarea legata de repetarea scenariului din Crimeea in tara sa.

De facto, Republica Moldoveneasca Nistreana (Transnistria) functioneaza ca un stat de sine-statator: are un teritoriu de circa 4.100 kmp (cat un judet din Romania), iar populatia este de jumatate de milion de oameni. Este o regiune separatista situata intre raul Nistru si Ucraina, iar capitala este Tiraspol.

Transnistria are propria moneda, propriile pasapoarte si placute auto de inmatriculare specifice.

Regiunea Transnistria a adoptat o politica secesionista, cu sustinerea Moscovei, si si-a proclamat independenta la capatul unui razboi din 1992, dar independenta sa nu a fost recunoscuta de nicio tara.

Rusia mentine de atunci soldati in regiune, in ciuda unui angajament de a-i retrage, asumat in 1999.