Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat marti, ca cererea de examinarea posibilitatii de aderare a Transnistriei la Rusia, trimisa Dumei de Stat de catre presedintele Parlamentului de la Tiraspol este o actiune "contraproductiva", atat pentru Republica Moldova cat si pentru Rusia si ca astfel de actiuni "nu permit pastrarea acelei imagini internationale de care se bucura pana acum Rusia". "Daca va accepta, va fi un pas gresit", precizat Timofti.

Nicolae TimoftiFoto: Agerpres/AP

Intrebat cum comenteaza cererea Transnistriei, Nicolae Timofte a raspuns: "In primul rand, am luat la cunostinta ca a facut o astfel de declaratie asa numitul conducator al asa numitului soviet suprem al Transnistriei, Burla, parca. Oficial, ca acest organ neconstitutional din punctul de vedere al Republicii Moldova, cum este sovietul suprem al Transnistriei, nu a luat o asemenea decizie. Nu cunosc."

"Cred eu ca astfel de actiuni, ele sunt contraproductive, ele nu aduc bine Republicii Moldova si, sunt de parere, chiar si Rederatiei Ruse. Nu contribuie la pastrarea acelei imagini internationale de care se bucura pana acum Rusia. Si daca va accepta, cred ca va fi un pas gresit", a adaugat liderul de la Chisinau.

"Republica Moldova, astazi, in afara de pozitiile pe care le-am luat noi pana in prezent fata de aceste structuri anticonstituionale, nu puntem adopta altele", a adaugat presedintele Timofti, intrebat ce pozitia ia Chisinaul fata de aceasta solicitare a regiunii separatiste.

"Prioritatea mea a fost si este sa asiguram liniste si stabilitate in Moldova. Sa asiguram procesul de integare europeana", a mai afirmat presedintele moldovean.

"Calificam drept ilegal si nu recunoastem asa numitul referendumul cu privire la statului Peninsulei Crimeea din 17 martie curent", a mai afirmat Timofti, subliniind ca autoritatile de la Chisinau sprijina ferm suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in frionterele recunoscute international.

Presedintele Republicii Moldova a mai declarat ca posibila decizie a Federatiei Ruse de a anexa Crimeea ar constitui o incalcare grava a dreptului international si ca autoritatile moldovene pledeaza pentru reglementarea conflictelor pe cale pasnica.

"Federatia Rusa de nenumarate ori a confirmat atasamentul la aceste principii. Asteptarea noastra este ca actiunile acestui stat vor corespunde acestor principii si rolului de mediator in problema transnistreana", a mai afirmat Timofti.

Presedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresa presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului) a Rusiei, Serghei Naraskin, in care solicita examinarea posibilitatii de aderare a Transnistriei la Rusia, transmite Publika.md.

Solicitarea a venit ca urmare a unui proiect de lege propus de deputatii Partidului "Rusia dreapta" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa, informeaza BBC citand publicatia ruseasca Vedomosti.