La doua zile dupa ce in Crimeea un referendum ilegitim a decis ruperea de Ucraina si alipirea la Rusia, a venit randul Transnistriei sa ceara acelasi lucru. Republica separatista necunoscuta de pe teritoriul Republicii Moldova a cerut Federatiei Ruse sa "examineze" posibilitatea de aderare. Transnistria nu e insa singura vulnerabilitate de acest gen din Republica Moldova: aici mai exista si regiunea autonoma Gagauzia, unde acum o luna a avut loc un refererendum similar cu cel din Crimeea. Cum s-au nascut aceste doua focare de influenta a Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova? Cat de mari sunt Transnistria si Gagauzia?

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele doua regiuni au impreuna sub 6.000 kmp si mai putin de 700.000 de locuitori, insa anexarea lor de catre Rusia ar fi o lovitura pentru Republica Moldova, un stat care acum incearca sa iasa de pe orbita politica a Kremlinului si sa se inscrie pe un traseu european.

In ambele regiuni sentimentele pro-ruse sunt puternice si dorinta de alipire la Rusia este mare. Ambele regiuni sunt sub infuenta rusa de peste doua secole, o diferenta importanta fiind ca acum 25 de ani regiunea transnistreaza s-a separat de Moldova printr-un conflict armat soldat cu 700 de morti.

Gagauzia

Gagauzia este o regiune autonoma situata in sud-vestul Republicii Moldova, locuita in majoritate de gagauzi, un popor apropiat cultural de turci si de azeri. Suprafata este de 1830 kmp, ceea ce inseamna ca este putin mai mare decat judetul Ilfov. Populatia este de circa 160.000 de persoane, iar cel mai important oras este Comrat. Regiunea se invecineaza cu Ucraina si e interesant faptul ca este fragmentata, alaturi de un corp central existand sate risipite.

Gagauzii reprezinta peste 80% din populatie si originea lor este subiectul mai multor teorii care merg pana la cumani, pecenegi si turcii selgiucizi din secolul XIII. Teoriile cad de acord asupra faptului ca un grup mare de gagauzi si de bulgari ar fi parasit teritoriul de la sud de Dunare pentru a se stabili in sudul Basarabiei.

Influenta Rusiei a fost puternica din 1812 si pana in prezent. Imperiul tarist a primit Basarabia in 1812 si regiunea a fost colonizata cu gagauzi, pe locurile parasite de tatari. Republica Gagauzia a fost independenta "de facto" doar cateva zile in 1906, iar intre 1918 si 1940 a facut parte din Romania Mare. Apoi dominatia rusa a fost reluata (sub URSS), iar in decembrie 1990 miscarea separatista Gagauz Halkᅣ, cu sprijinul Moscovei, a proclamat in raioanele Comrat, Ceadir-Lunga si Vulcanesti Republica Gagauza. La finalul anului 1994, Parlamentul de la Chisinau a recunoscut autonomia larga a gagauzilor, Constitutia consfintind un statut special.

Un lucru extrem de ingrijorator s-a petrecut anul acesta, pe 2 februarie, cand in Gagauzia s-a organizat un referendum in urma caruia 98% dintre locuitori au optat pentru aderarea la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, stabilind directie clara spre Est a politicii externe si lasand loc pentru posibile miscari ale Rusiei.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a catalogat referendumul din Gagauzia ca fiind "nul si neavenit".

"Subliniez, de la bun inceput, ca sustinem pozitia guvernului Republicii Moldova referitor la asa-zisul referendum in sensul ca acesta a avut loc cu incalcarea deciziilor instantelor din Republica Moldova, care au stabilit, in mod limpede, caracterul ilegal, neconstitutional al pretinsei consultari. In aceste circumstante, evenimentul este nul si neavenit, iar rezultatele sale nu pot produce niciun fel de efecte juridice", a declarat seful diplomatiei romane.

Transnistria

De facto, Republica Moldoveneasca Nistreana (Transnistria) functioneaza ca un stat de sine-statator: are un teritoriu de circa 4.100 kmp (cat un judet din Romania), iar populatia este de jumatate de milion de oameni. Este o regiune separatista situata intre raul Nistru si Ucraina, iar capitala este Tiraspol.

Transnistria are propria moneda, propriile pasapoarte si placute auto de inmatriculare specifice, chiar daca nu este recunoscuta de comunitatea internationala.

Transnistria

Transnistria

Foto: Wikimedia Commons

In secolul 17 regiunea a fost sub stapanirea Moldovei, iar din 1812 a inceput odiseea ruseasca si sovietica (din 1924 cand a fost creata RASS Moldoveneasca). Apoi, dupa al doilea razboi mondial, o mare parte a teritoriului dintre Bug si Nistru a fost inclusa in RSS Ucraineana, in timp ce o fasie a fost inglobata in RSS Moldoveneasca. In ultimele zile de dinaintea destramarii URSS tensiunile au crescut in regiunea Transnistreana pe fondul temerilor rusofonilor ca Republica Moldova s-ar putea uni cu Romania. Separatistii rusi au proclamat la 2 septembrie 1990 "Republica Moldoveneasca Nistreana" si, ajutatii de trupe rusesti, au preluat controlul asupra celei mai mari parti a zonei transnistrene a Republicii Moldova, dar si a unei zone in jurul orasului Tighina. Confruntarea s-a soldat cu 700 de morti.

In iulie 1992 s-a semnat un acord de incetare a focului, iar Rusia a adus cateva mii de soldati din Armata a 14-a care a mentinut republica separatista, autoritatile de la Chisinau nemaivand controlul.

In toamna lui 2006, autoritatile separatiste transnistrene au organizat un referendum care a aratat faptul ca o majoritate larga sprijina independenta fata de Moldova si aderarea la Federatia Rusa. Rezultatele acestui referendum nu au fost insa recunoscute de comunitatea internationala.

Ca si "mozaic" etnic lucrurile sunt complicate: 32% dintre locuitori s-au declarat moldoveni, 30% sunt rusi, iar 29% ucraineni. In unele orase moldovenii depasesc 50%, in Tiraspol etnicii rusi reprezinta peste 41%, diferente care nu pot decat sa inrautateasca tensiunile.

Transnistria este considerata un fel de "gaura neagra" a Europei. La Rabnita si Tiraspol se afla depozite de arme si munitii nesecurizate ale URSS, iar regimul politic este dominat de coruptie, trafic de arme, si spalare de bani. Pe plan international regiunea s-a facut cunoscuta si prin echipa de fotbal Sheriff Tiraspol in care s-a investit mult.

Republica separatista a fost condusa intre 1991 si 2011 de Igor Smirnov care a pierdut alegerile in favoarea lui Evgheni Sevciuk. Pentru a exista ca stat ii lipsesc doua lucruri esentiale: sustenabilitatea economica deplina (bugetul de la Tiraspol a primit in mod constant fonduri din Federatia Rusa) si recunoasterea altor state.

Acum, presedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresa presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului) a Rusiei, Serghei Naraskin, in care solicita examinarea posibilitatii de aderare a Transnistriei la Rusia. Solicitarea a venit ca urmare a unui proiect de lege propus de deputatii Partidului "Rusia dreapta" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa

Comunitatea internationala incearca de mai multi ani sa negocieze o solutie pentru "conflictul inghetat" din regiunea transnistreana, in cadrul unei formule complexe, cunoscuta sub numele de "5+2", din care, in afara de Chisinau si Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, iar SUA si UE ca observatori. Negocierile se afla insa in impas in ultima perioada.

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat marti, ca cererea de examinare a posibilitatii de aderare a Transnistriei la Rusia, trimisa Dumei de Stat de catre presedintele Parlamentului de la Tiraspol este o actiune "contraproductiva", atat pentru Republica Moldova cat si pentru Rusia, si ca astfel de actiuni "nu permit pastrarea acelei imagini internationale de care se bucura pana acum Rusia". "Daca va accepta, va fi un pas gresit", a precizat Timofti.