Trupe armate rusesti au efectuat exercitii militare in Transnistria, regiune separatista pro-rusa din Republica Moldova, a anuntat vineri un purtator de cuvant al armatei ruse, in conditiile in care aceasta fosta republica sovietica se teme de o repetare a scenariului ucrainean pe teritoriul sau, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtatorul de cuvant al districtului militar Vest, colonelul Oleg Kotsetkov, a precizat ca aceste manevre au avut ca scop exersarea in eventualitatea unui atac inamic.

In scenariul elaborat pentru aceste exercitii, "una dintre principalele sarcini ale soldatilor pentru mentinerea pacii a fost asigurarea apararii civililor care traiesc in zonele de lupta", a explicat acesta, citat de agentia Interfax.

Aceste exercitii au fost efectuate in conditiile in care presedintele moldovean Nicolae Timofti si-a exprimat marti ingrijorarea legata de repetarea scenariului din Crimeea in tara sa si a anuntat ca purtatorul de cuvant al parlamentului din Transnistria a solicitat Moscovei alipirea regiunii de Rusia.

Regiunea Transnistria a adoptat o politica secesionista, cu sustinerea Moscovei, si si-a proclamat independenta la capatul unui razboi din 1992, dar independenta sa nu a fost recunoscuta de nicio tara.

Rusia mentine de atunci soldati in regiune, in ciuda unui angajament de a-i retrage, asumat in 1999.