Din momentul in care Dostoievski a scris ca "doi plus doi egal cinci reprezinta un lucru incantator, uneori", omenirea nu a mai vazut o fictiune atat de surprinzatoare ca incercarile presedintelui Vladimir Putin de a justifica actiunile ilegale ale Rusiei in Ucraina, scrie Departamentul american de Stat.

Ministerul american de externe prezinta, pe site-ul sau, zece afirmatii recente facute de Vladimir Putin, alaturi de "faptele" pe care acesta le "ignora sau le deformeaza".

1. Putin afirma: Fortele rusesti din Crimeea actioneaza doar pentru a proteja instalatiile militare rusesti. Grupuri de auto-aparare si nu militari rusi au preluat controlul asupra instalatiilor militare din Crimeea.

Realitatea: Dovezi puternice sugereaza ca membrii ai serviciilor rusesti de securitate se afla in centrul fortelor anti-ucrainene din Crimeea, extrem de bine organizate. In timp ce aceste unitati poarta uniforme fara niciun insemn, conduc masini militare inmatriculate in Rusia si se prezinta ca fiind militari rusi cand sunt intrebati de presa internationala sau de soldatii ucraineni. Mai mult, aceste persoane au arme care nu sunt disponibile pentru civili, in general.

2. Putin afirma: Actiunile Rusiei se incadreaza in Tratatul de prietenie diintre Rusia si Ucraina, din 1997.

Realitatea: Acordul din 1997 cere Rusiei sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei. Actiunile militare ale Rusiei in Ucraina, care le-au oferit controlul operational asupra Crimeei, reprezinta o violare clara a integritatii si suveranitatii Ucrainei.

3. Putin afirma: Opozitia nu a implementat acordul din 21 februarie semnat cu fostul presedinte Viktor Ianukovici.

Realitatea: Acordul din 21 februarie a stabilit un plan potrivit caruia Rada va aproba o lege prin care se revine la constitutia din 2004, astfel incat sistemul legislativ este recentrat asupra Parlamentului. Potrivit acestui acord, Ianukovici ar fi trebuit sa semneze legea in 24 de ore pentru a conduce la rezolvarea pasnica a crizei. Ianukovici a refuzat sa-si respecte angajamentele. In loc de asta, a fugit, lasand in urma dovezi ale unei coruptii la scara extinsa.

4. Putin afirma: Guvernul Ucrainei este ilegitim. Ianukovici este inca presedintele legitim al Ucrainei.

Realitatea: In 4 martie, chiar presedintele Putin recunostea ca Ianukovici nu mai are un viitor politic. Dupa ce a parasit tara, chiar si partidul sau, Partidul Regiunilor, s-a intors impotriva sa, votand demiterea sa si sprijinul pentru noul guvern. Noul guvern a fost aproba de parlamentul ales democratic cu 371 de voturi - o majoritate de peste 82%.

5. Putin afirma: Exista o criza umanitara si sute de mii de oameni fug din Ucraina in Rusia pentru ca cauta azil.

Realitatea: In prezent, nu exista nicio dovada legata de o criza umanitara si nici despre un exod al ucrainenilor in Rusia. Organizatiile internationale au interogat vamesii ucraineni, care au respins aceste afirmatii. Ziaristii independenti nu au observat, de asemenea, un astfel de exod de refugiati.

6. Putin spune: Etnicii rusi sunt amenintati.

Realitatea: In afara de presa rusa si de televiziunile rusesti de stat, nu exista relatari credibile legate de faptul ca vreun etnic rus ar fi amenintat. Noul guvern ucrainean a facut, inca de la inceput, o prioritate din reconciliere. Presedintele Oleksandr Turcinov a refuzat sa semneze legea privind limitarea folosirii limbii rusesti la nivel regional. Etnicii rusi au semnat petitii in care arata ca nu exista amenintari legate de comunitatile lor. Mai mult, de la instalarea noului guvern, calmul a revenit la Kiev. De asemenea, nu s-au inregistrat recrudescente ale criminalitatii, jafuri sau razbunari impotriva oponentilor politici.

7. Putin afirma: Bazele rusesti sunt amenintate.

Realitatea: Instalatiile militare rusesti au fost si sunt in continuare in siguranta, iar noul guvern s-a angajat sa respecte toate acordurile internationale existente, inclusiv cele legate de bazele Moscovei. Din contra, bazele ucrainene din Crimeea sunt supuse amenintarilor.

8. Putin afirma: Au existat atacuri masive impotriva bisericilor si sinagogelor din estul Ucrainei.

Realitatea: Liderii religiosi din tara si militantii pentru libertatea religioasa activi in Ucraina afirma ca nu au existat incidente sau atacuri impotriva bisericilor. Toti liderii bisericilor din Ucraina, inclusiv reprezentantii Bisericii Ortodoxe subordonate Patriarhiei Moscovei si-au exprimat sprijinul pentru noua conducere politica, facand apel la unitate nationala intr-o perioada de vindecare. Grupurile evreiesti din sudul si estul Ucrainei au anuntat ca nu au observat o crestere a incidentelor cu caracter antisemit.

9. Putin spune: Kievul incearca sa destabilizeze Crimeea.

Realitatea: Guvernul interimar a actionat cu retinere si a cautat dialogul. Trupele rusesti, pe de alta parte, au depasit perimetrul bazelor lor pentru a prelua controlul asupra unor obiective politice si a infrastructurii din Ucraina. Guvernul l-a trimis imediat pe fostul sef al Apararii pentru a dezamorsa situatia. Petro Poroshenko, ultimul emisar al guvernului insarcinat cu dialogul in Crimeea, a fost impiedicat sa intre in parlamentul local.

10. Putin afirma: Rada este sub influenta extremistilor sau a teroristilor.

Realitatea: Rada este cea mai reprezentativa institutie din Ucraina. Legislatia recenta a fost aprobata cu o larga majoritate, inclusiv de alesii din estul Ucrainei. Gruparile ultra-nationaliste de extrema dreapta, unele dintre ele implicate in ciocnirile cu fortele de securitate in timpul protestelor din EuroMaidan, nu sunt reprezentate in Rada. Nu exista niciun indiciu ca guvernul intentioneaza sa aplice practici discriminatorii, dimpotriva, a declarat public contrariul.