Pentru prima data in istoria sa, Bundestag-ul german va avea ca parlamentar un cetatean de origine africana, anunta n-tv.de. Karamba Diaby are 52 de ani si s-a nascut in Senegal. El cunoaste bine problemele cu integrarea strainilor in Germania, fiind insusi, in trecut, victima unor extremisti. Desi nu a obtinut un mandat direct in circumscriptia sa electorala Halle, Karamba a fost ales pe listele SPD din landul Sachsen-Anhalt.

Karamba Diaby s-a nascut in Senegal, in anul 1961. In anii '80, el a venit cu o bursa, la studii in fostul RDG. In anul 1985, el a inceput un curs de limba germana la Leipzig, iar un an mai tarziu s-a mutat la Halle, unde a absolvit studiile de chimie. Tot acolo, el a cunoscut-o pe viitoarea lui sotie, cu care are doi copii.

Ascensiunea sa politica se datoreaza angajamentului social. Incepand cu anii 90, Diaby s-a implicat in proiecte de educatie si integrare a strainilor din Germania. Acum 12 ani, el a obtinut cetatenia germana. In anul 2008, el a intrat in Partidul Social Democrat (SPD). In 2009, a fost ales in Consiliul local din Halle, iar din anul 2011, Karamba Diaby este consilier al responsabilului pentru integrare din landul Sachsen-Anhalt.

Politicianul declara ca pune „mult suflet pentru integrare“, deoarece cunoaste indeaproape problemele pe care le ridica convietuirea intre germani si imigranti. Datorita culorii pielii sale si faptului ca era strain, el insusi ar fi fost, acum cativa ani, tinta unui atac in strada. Insa mai exista in landul sau si „destui oameni care dovedesc curaj civil si sunt impotriva dreptei radicale“.