Fostul presedinte egiptean Mohamed Morsi, destituit si arestat de catre armata la 3 iulie, va fi judecat alaturi de alti 14 responsabili si membri ai Fratiei musulmane pentru "instigare la crima", a anuntat Parchetul intr-un comunicat fara a preciza o data a procesului, potrivit Mediafax.

Presedintele islamist destituit va trebui sa raspunda pentru moartea a cel putin sapte manifestanti la 5 decembrie 2012 in cursul marilor manifestatii, fiind acuzat ca vroia sa islamizeze legislatia celei mai populate tari arabe dupa publicarea unui decret constitutional.

Confruntari au izbucnit intre sustinatori si opozanti ai lui Morsi, acuzat astazi de "instigare la crima si violenta".

Printre cei 14 co-acuzati alaturi de Morsi figureaza Essam al-Arian, numarul 2 al partidului Libertatii si Justitiei (PLJ), ramura politica a Fratiei musulmane, si Mohamed Beltagi, fost parlamentar si unul dintre ultimii lideri ai confreriei lui Morsi, arestat de autoritati joi.

Dupa destituirea lui Morsi urmata de dispersarea intr-o baie de sange a partizanilor sai la 4 august la Cairo, peste o mie de persoane, majoritatea pro-Morsi, au fost ucise si peste 2.000 de membri ai Fratiei musulmane au fost arestati, printre care principalii lideri.

Retinut in secret dupa destituirea sa, Morsi se afla deja in detentie pentru o acuzatie de evadare din inchisoare in favoarea revoltei populare care l-a inlaturat pe predecesorul sau Hosni Mubarak la inceputul lui 2011.

In acest prim caz, acuzatiile se refera mai ales la ajutorul pe care l-a primit de la Hamas pentru a evada dintr-o inchisoare unde regimul Mubarak il incarcerase la inceputul lui 2011, cu putin inainte de pierderea puterii.

Cei mai mari lideri ai Fratiei Musulmane, printre care Conducatorul lor suprem Mohamed Badie, trebuie de asemenea sa raspunda pentru moartea mai multor manifestanti anti-Morsi, de data acesta pentru adunarile de la 30 iunie pe care armata s-a sprijinit pentru a il destitui pe presedinte.

Procesul acestora, deschis pentru scurt timp la 25 august, se va relua la 29 coctombrie.