Congresul SUA nu a reusit sa rezolve mai nimic din esential din 2010, ratand indeplinirea a ceea ce reprezentau candva responsabilitati sale de baza privind drumuri, scoli, ferme si sistemul postal din SUA. In conditiile acestea, sa ceri Camerei Reprezentantilor, controlata de republicani, si Senatului, condus de democrati, sa se puna de acord asupra unei actiuni militare - un subiect deja controversat atat in interiorul cat si intre partide - injecteaza o doza de nesiguranta reactiei Washingtonului la criza din Siria, arata Reuters intr-o analiza a noilor desfasurari privind presupusa utilizare de arme chimice in apropiere de Damasc pe 21 august.

Manifestatii in fata Casei Albe pro si contra unui atac militar asupra SirieiFoto: Agerpres/AP

In conditiile in care Congresul nu va incepe dezbaterile in plen inainte de 9 septembrie, politica Washingtonului cu privire la Siria va ramane sub semnul intrebarii timp de cateva saptamani, asteptarea fiind punctata de dezbateri aprinse si probabil dure.

Acest lucru a devenit evident sambata, imediat dupa anuntul surpriza facut de presedintele Barack Obama ca va incerca sa obtina autorizatia Congresului pentru o lovitura militara limitata in Siria. Liderul de la Casa Alba a remarcat ca multi dintre membrii Legislativului american se opun din reflex tuturor popunerilor inaintate de el.

Reuters precizeaza ca niciunul dintre analistii specializati pe Congres, consultati de agentia de stiri, nu a fost dispus sa ofere un pronostic clar privind deciziei alesilor poporului asupra rezolutiei transmise de Casa Alba.

Incertitudinea este agravata de relatia adesea tensionata si indepartata pe care Obama o are cu Congresul.

Un consilier al unui deputat democrat a declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca "votul va depinde de republicani", pentru ca democratii sunt divizati in procente aproximativ egale.

Intrebat cum ar putea decurge voturile din Camera Reprezentantilor si din Senat, senatorul republican de Tennessee, Bob Corker, a declarat ca, in opinia sa, ar putea fi "problematic".

Factorul opiniei publice

Este posibil ca unii membri "sa nu inteleaga ce se intampla" in Siria, a declarat senatorul Bob Corker pentru CNN, adaugand ca "in acest moment poporul american nu sustine acest lucru. (...) Nu cred ca tara a ajuns in acel punct".

Jon Alterman, director al Programului pentru Orientul Mijlociu al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, crede ca "decizia de a obtine susutinerea Congresului in conditiile in care (Obama - n.red.) nu a avut prea mult succes in activitatile sale cu Congresul se aseamana cu un joc de noroc".

"Presedintele si secretarul de stat au incercat sa semnaleze ca sunt hotarati, dar intrebarea este: Ce se intampla atunci cand nu primesc sprijinul pe care il doresc si ce inseamna asta pentru capacitatea administratiei de a conduce tara?", a adaugat Alterman.

Problema Sirei este una extrem de complexa din punct de vedere politic, cauzand diviziuni atat in interiorul cat si intre partide, in special in extremele formatiunilor politice.

Unii democrati traditional liberal, inclusiv din randul organizatiei membrilor de culoare ai Congresului (Black Caucus - n.red.), s-au declarat sceptici fata de o interventie. Mai multi democrati au semnat joi o scrisoare in care isi manfesta ingrijorarea ca SUA s-ar putea angaja intr-un "razboi lipsit de intelepciune".

Unii republicani conservatori, precum reprezentantul din Michigan Justin Amash, si-au exprimat de asemenea scepticismul.

Sustinatorii unei interventii, inclusiv senatorul de Arizona John McCain si senatorul de Carolina de Sud Lindsey Graham, aproape ca si-au dat aratat sustinerea pentru o interventie militara, aratand intr-o declaratie comuna ca ingrijorarile lor sunt fata de posibilitatea ca un atac limitat sa nu fie suficient.

Casa Alba a cerut oficial, sambata dupa-amiaza, Congresului autorizarea efectuarii unui atac militare in Siria, pentru a permite presedintelui Barack Obama sa "opreasca" si sa "previna" atacuri cu arme chimice. Un vot in Senatul american este asteptat in a doua saptamana din septembrie, insa rezolutia trebuie sa treaca prin ambele camere.

Rezolutia ar putea fi incetinita intentionat in Congres

Incercarile de a amenda rezolutia sau de a folosi mijloacele procedurale pentru a o incetini sunt nu doar posibile, ci si probabile, iar Obama ar avea nevoie de mult ajutor din partea republicanilor pentru a obtine un aviz.

"Este ironic faptul ca Obama ar putea fi salvat de catre republicanii din Congres", a declarat Darrell West, director de studii de guvernare la Institutul Brookings. "Acestia (republicanii - n.red.) tind sa fie mai agresivi in domeniul politicii externe. As vedea multi democrati votand impotriva ei (rezolutiei - n.red.), pentru ca acestia sunt mai sceptici fata de interventiile in strainatate", a adaugat analistul.

Discutiile ivite imediat cu privire la momentul in care vor avea loc deliberarile din Congres, in special refuzul conducerii Camerei Reprezentantilor de a-i convoca pe deputati martea viitoare, sau mai devreme, in loc sa astepte finalul vacantei parlamentare (9 septembrie), evidentiaza aceste diviziuni.

In timp ce Comisia pentru Relatii Externe a Senatului a declarat sambata seara ca va incepe audierile saptamana viitoare, inainte de revenirea oficiala a Congresului, Casa Reprezentantilor nu a anuntat vreun plan asemanator.

"Congresul ar trebui sa se intoarca la Washington imediat si sa inceapa sa dezbata aceasta problema", a declarat senatorul de Florida Marco Rubio, considerat un posibil pretendent republican la presedintie in 2016.

Presedintele are autoritatea, conform Constitutiei, de a convoca Congresul in sesiune, la "ocazii extraordinare", dar asta poate sa faca si conducerea Congresului. Niciuna dintre parti nu a dat semne ca vrea sa isi foloseasca aceasta prerogativa.

Oficiali ai administratiei americane au declarat ca Obama a lasat la latitudinea liderilor Congresului decizia de a-si aduce membrii inapoi mai devreme pe motiv ca administratia intentioneaza sa desfasoare informari clasificate si sa isi prezinte cazul in fata Congresului in saptamana care vine. In plus, ziua de luni este libera, americanii sarbatorind Ziua Muncii, iar in mijlocul saptamanii vor avea loc o serie de sarbatori religioase.

Desi multi membri congresionali i-au cerut lui Obama sa se consulte cu Legislativul, au fost si cativa care au criticat initiativa.

"Presedintele Obama renunta la responsabilitatea sa in calitate de comandant-sef si submineaza autoritatea viitorior presedinti", a declarat reprezentantul republican din New York, Peter King, membru al Comitetului de Informatii al Casei Reprezentantilor, care sustine un raspuns militar in Siria. "Presedintele nu are nevoie de autorizatia Congresului pentru un atac asupra Siriei", a adaugat republicanul.

Chiar si unii democrati care il sprijina pe Obama au afirmat ca ar fi preferat ca presedintele sa fi actionat fara Congres.

"Sustin decizia presedintelui", a declarat senatorul democrat de Florida Bill Nelson. "Dar, in ceea ce ma priveste, cred ca ar trebui sa loveasca Siria astazi. Folosirea armelor chimice a fost inumana, iar cei responsabili ar trebui sa fie obligat sa suporte consecintele", considera democratul.