Fostul psihiatru al armatei americane Nidal Hasan, acuzat ca in 2009 a ucis 13 persoane la baza militara Fort Hood din Texas, va cauta sa obtina pedeapsa capitala in cadrul procesului in care isi asigura propria aparare, conform unui avocat citat de AFP, transmite Mediafax.

Nidal Malik HasanFoto: Captura Youtube.com

El risca aceasta pedeapsa daca este gasit vinovat de atacul care s-a soldat de asemenea cu 12 raniti in noiembrie 2009.

Locotenent-colonelul Kris Poppe a facut presiuni asupra judecatoarei militare Tara Osborn pentru a il impiedica pe Hasan sa se reprezinte singur, asa cum i-a fost autorizat, si in schimb sa i se permita sa fie asistat in apararea sa de catre avocatii din oficiu - asa cum este el - pentru a ii permite acuzatului sa se distanteze de caz.

"Este clar ca scopul sau este de a inlatura orice obstacol si bariera din calea pedepsei cu moartea", a subliniat Kris Poppe in fata tribunalului in cea de-a doua zi a procesului.

"Daca va hotari sa se lupte pentru a evita pedeapsa capitala, atunci noi 'avocatii' vom fi pregatiti sa il aparam", a adaugat acesta.

Insa Hasan, in varsta de 42 de ani, l-a intrerupt pe avocat in avantul sau, apreciind ca vorbele sale sunt "o deformare a realitatii" si a asigurat ca nu incearca se para un martir.

Judecatoarea Osborn a evacuat apoi sala pentru a putea discuta in privat cu acuzatul despre aceasta problema, inainte de a incheia sedinta.

Considerat a fi un "lup singuratic" al Al-Qaida, Hasan a recunoscut de mai multe ori ca a ucis 13 persoane si a ranit alte zeci la Fort Hood, insa codul militar ii interzice sa negocieze o pedeapsa pledand vinovat.

Acuzatul, care se pregatea sa plece in Afganistan inainte de atac, a declarat ca a comis acest act pentru a isi apara fratii musulmani impotirva unui razboi "ilegal" in aceasta tara.

Intr-o scurta declaratie in deschiderea procesului sau, Hasan a recunoscut din nou ca este "atacatorul". "Noi, mujahedinii, suntem musulmani care sunt departe de a fi perfecti si care incearca sa stabileasca o religie perfecta pe pamantul lui Dumnezeu", a spus el. "Imi cer scuze pentru greselile pe care le-am facut prin acest act".

Dupa ce si-a concediat avocatii, Hasan a obtinut dreptul de a isi asigura propria aparare. Acesta a declarat ca intentioneaza sa cheme doar doi martori la bara. Peste 250 de indivizi trebuie, in schimb, sa depuna marturie impotriva sa.

Baza militara Fort Hood, scena atacului, este cea mai mare baza a armatei americane, gazduind peste 40.000 de cadre militare. Fort Hood din statul american Texas se afla la jumatatea distantei dintre orasele Austin si Waco, la aproximativ 100 de km de fiecare.