Un val de caldura a lovit sambata sud-vestul Statelor Unite, cu temperaturi record de aproape 50 de grade Celsius in unele zone din statul California, si ar urma sa dureze tot weekendul, potrivit serviciilor meteorologice americane, citate de AFP.

Serviciul national de meteorologie a avertizat populatia pe site-ul sau de internet cu privire la un "episod canicular susceptibil sa puna in pericol vieti".

Statele vizate de atentionare sunt California, Arizona si Nevada.

Autoritatile au preconizat pentru sambata dupa-amiaza temperaturi de pana la 47 de grade Celsius la Phoenix (Arizona) si la Las Vegas (Nevada), 48 de grade Celsius la Palm Springs in California si de pana la 53 de grade Celsius in "Valea Mortii", unul dintre cele mai mari parcuri nationale din Statele Unite, situat in estul Californiei, dar care se extinde in parte si in Nevada.

Recordul mondial de temperatura inregistrat pana acum a fost stabilit pe 10 iulie 1913 in "Valea Mortii", fiind de 57 de grade Celsius, potrivit Serviciului parcurilor nationale.

La Las Vegas, 30 de persoane au avut nevoie de spitalizare, vineri, din cauza unui puseu de caldura in timpul unui festival de muzica in aer liber, a anuntat postul NBC.

Canicula ar urma sa continue la inceputul saptamanii viitoare si sa urce spre nord, potrivit agentiei meteo americane.