​Washington-ul a cerut luni Rusiei cooperarea sa pentru trimiterea in SUA a lui Edward Snowden, inculpat de spionaj, pentru a raspunde acuzatiilor, relateaza AFP. Snowden a fugit duminica din Hong Kong, unde se refugiase, la Moscova, si asteapta sa plece in Ecuador, unde a cerut azil politic.

Banner de sustinere a lui Snowden in centrul Hong KongFoto: Agerpres/AP

"Tinand cont de coopererea noastra reintarite dupa atentatele de la maratonul din Boston si colaborarea cu Rusia privind aplicarea legilor - trimiterea in Rusia a unor criminali la cererea Moscovei - speram ca guvernul rus sa studieze toate optiunile posibile pentru a il expulza pe Snowden in SUA, pentru a raspunde in fata justitiei pentru acuzatiile care i se aduc", a declarat purtatorul de cuvant pentru siguranta nationala, Caitlin Hayden.

UPDATE Reactia Rusiei: SUA nu ar trebui sa se astepte ca Rusia sa il expulzeze pe Snowden, a reactionat luni liderul comisiei de afaceri externe din duma de stat.

"Legaturile sunt intr-o faza complicata si cand legaturile sunt intr-o faza complicata, cand o tara desfasoara actiuni ostile fata de cealalta tara, de ce ar trebui SUA sa se astepte la retinere si intelegere din partea Rusiei?" a spus Aleksei Pushkov.

La randul sau, Kremlinul a declarat ca nu stie de nicio legatura intre Snowden si autoritatile ruse. Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, nu a dorit sa comenteze cu privire la apelul lansat de Washington pentru expulzarea fostului consultant NSA.

"Nu avem nicio informatie legata de el", a declarat Peskov, contactat telefonic de Reuters.

UPDATE 15.35 Secretarul de Stat american, John Kery, ameninţă Rusia şi China că ar putea exista "consecinţe" din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul consultant NSA Edward Snowden.

El a declarat ca Snowden si-a tradat tara.

Intrebat de consecintele diplomatice, Kerry a considerat ca este "foarte dezamagitor" sa afle ca a fost "in mod deliberat autorizat sa imbarce intr-un avion". "Vor exista fara indoiala un efect si un impact asupra relatiilor precum si consecinte", a adaugat el.

Hayden s-a declarat dezamagita de Hong Kong, care l-a lasat sa plece pe Snowden la Moscova "in ciuda cererilor legale ale SUA de a-l opri in vederea extradarii", asa cum permite acordul bilateral intre SUA si Hong Kong.

"Guvernul Ecuadorului a primit o cerere de azil din partea lui Edward Snowden", a declarat ministrul ecuadorian al afacerilor externe pe contul său de Twitter.

Ulterior, Patino a declarat ca cererea lui Snowden releva un caz de "liberate de expresie" si de "securitatea cetatenilor din lume".

Snowden a fost inculpat de SUA la sfarsitul saptamanii trecuta, pentru divulgarea unor informatii explozive referitoare la serviciile de supravegehre electronica. SUA i-au revocat pasaportul si a cerut ca fostul consultant CIA si NSA sa fie impiedicat sa isi continue calatoria.