Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate americane, Edward Snowden, inculpat de justitia din SUA, a parasit Hong Kong unde se refugiase, la bordul unui zbor Aeroflot cu destinatia Moscova, a anuntat cotidianul South China Morning Post, potrivit AFP. Snowden ar urma sa zboare de la Moscova in Ecuador, desi initial circulase informatia potrivit careia se va duce in Venezuela.

Edward SnowdenFoto: Captura The Guardian

"Astazi, Snowden a parasit Hong Kong in mod voluntar pentru o terta tara intr-o maniera legala si normala", a confirat un purtator de cuvant al guvernului din Hong Kong intr-un comunicat, adaugand faptul ca autoritatile din Hong Kong nu au obtinut "informatii pertinente" care sa justifice arestarea tanarului american, asa cum solicitase SUA.

Ora 22:30:„Lui Edward Snowden nu ar trebui sa i se permita sa continue sa calatoreasca”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Jen Psaki.

Ora 20:50: Edward Snowden a parasit Moscova si se indreapta spre Ecuador, unde fostul consultant al serviciilor secrete americane a cerut azil politic, anunta un comunicat al Wikileaks, citat de AFP.

Ora 17.50 O parte din pasagerii zborului Aeroflot sustin ca l-au vazut pe Snowden plecand direct de langa aeronava, dupa aterizarea pe aeroportul Shermetyevo, cu o masina diplomatica. El nu a fost prin pasagerii care s-au prezentat la controlul pasapoartelor.

Ora 16.30 Avionul in care ar trebui sa se afle Snowden a aterizat la Moscova.

  • Relatiile dintre SUA si Rusia vor fi afectate, sustine un senator american, care il acuza pe Vladimir Putin ca probabil stia ca Snowden va ateriza la Moscova, iar acest lucru va avea consecinte serioase in relatia dintre cele doua puteri, informeaza Reuters.

"Putin mereu pare nerabdator sa bage un deget in ochiul SUA - fie ca e vorba de Siria, de Iran si acum bineinteles de Snowden", a declarat senatorul democrat Charles Schumer la CNN. "Ceea ce este enervant aici este ajutorul dat pentru fuga lui Snowden" din partea lui Putin, a completat el.

El a vorbit si despre implicarea Chinei, intrucat Hong Kong-ul nu a raspuns cererii de extradare. "Ramane de vazut cata influenta a avut Beijingul asupra Hong Kong-ului. Dupa cum stiti, isi coordoneaza politicile externe si am o banuiala ca Beijingul s-a implicat".

Ora 16.24 Oficial din Departamentul de Justitie al SUA: Hong Kong a informat SUA de plecarea lui Snowden, vom incerca sa cooperam cu toate tarile in care acesta va calatori.

Ora 15.40 Wikileaks sustine ca Snowden este insotit de diplomati, fara a preciza nationalitatea acestora.

Ora 12.44 Surse citate Interfax si Itar-tass sustin ca pe numele lui Snowden exista la aeroportul din Moscova un bilet de avion cu destinatia Cuba, urmand ca din Havana acesta sa mearga in Venezuela. Ministerul rus de externe a confirmat ca Snowden ar putea planifica sa calatoreasca, prin Moscova, catre o alta destinatie.

Pe de alta parte, Wikileaks anuntase ca l-au ajutat pe Snowden sa isi fuga intr-o "tara democratica".

UPDATE Kremlinul a anuntat ca nu stie nimic legat de planurile sau destinatia lui Snowden, potrivit purtatorului de cuvant al lui Vladimir Putin, citat de Reuters.

Snowden, care a ajuns in Hong Kong pe 20 mai din Hawaii, s-a imbarcat la ora locala 10.55 (02.55 GMT). Ar trebui sa aterizeze la ora locala 17.15 (13.15 GMT) pe aeroportul din Moscova, insa capitala rusa nu va fi decat o etapa in drumul sau fie spre Islanda fie spre zona ecuatoriala, potrivit cotidianului.

Sambata a fost publicata informatia potrivit careia Snowden a fost inculpat pentru spionaj de catre justitia americana, care a solicitat Hong Kong-ului sa il aresteze. Tanarul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat si pentru furt si utilizarea ilegala a bunurilor guvernamentale. El este vizat de un mandat de arestare provizorie.

Un tratat de extradare este in vigoare intre Hong Kong si Statele Unite, insa Beijing are dreptul de a se opune prin veto.

"Guvernul american nu va putea inabusi (acest caz) arestandu-ma sau omorandu-ma", a declarat luni fostul consultant al Agentiei de securitate nationala americana in cadrul unui schimb in direct cu utilizatorii site-ului The Guardian. "Adevarul a fost dezvaluit si nu poate fi oprit", a adaugat acesta

Originar din Hawaii, unde lucra pentru un subcontractant de informatii american, Snowden, care a implinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong in baza traditiei de aparare a libertatilor acestui teritoriu.

Un om de afaceri legat de site-ul de internet WikiLeaks a dezvaluit joi seara ca islandezii pregatesc un zbor catre tara lor pentru acesta. Intr-un interviu pentru The Guardian la 9 iunie, acesta a afirmat ca Islanda este tara cea mai apropiata de valorile sale privind un internet liber si independent de stat.

Si fondatorul WikiLeaks Julian Assange a declarat ca se afla in contact cu reprezentanti ai lui Edward Snowden cu scopul de a-l ajuta sa obtina azil in Islanda.

  • SUA, acuzata de piratarea telefoanelor mobile ale chinezilor

Acelasi cotidian relata sambata ca, potrivit unor noi dezvaluiri ale lui Snowden, guvernul american a piratat companiile de telefonie mobila chineze pentru a obtine milioane de SMS-uri, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Statele Unite au piratat de asemenea prestigioasa universitate Tsinghua de la Beijing si operatorul de fibra optica pentru Asia-Pacific Pacnet, conform lui Snowden, citat de jurnal. "NSA face tot felul de lucruri, precum piratarea companiilor de telefonie mobila chineze pentru a fura toate SMS-urile voastre", a declarat Snowden intr-un fragment dintr-un interviu datat 12 iunie.

Snowden "afirma ca are dovezi pentru declaratiile sale" indica cotidianul, fara a cita documente care sa justifice acuzatiile.

Conform statisticilor oficiale citate de jurnal, chinezii au schimbat aproape 900 de miliarde de mesaje text in 2012, adica cu 2,1% mai mult ca in 2011.

Articolul nu divulga cum presupusa piratare a avut loc, insa arata ca expertii chinezi in securitate informationala sunt ingrijorati de mai mult timp de atacuri "clandestine" realizate cu echipamente straine.

In acelasi articol, Snowden mai afirma ca universitatea Tsinghua din Beijing, institutie prestigioasa care numara printre absolventii sai pe actualul presedinte chinez Xi Jinping si fostul presedinte Hu Jintao, a fost tinta unei piratari masive din partea Statelor Unite.

Aceasta universitate gazduieste principalele retele prin intermediul carora pot avea acces la date pe Internet milioane de chinezi. Conform lui Snowden, citat de cotidian, piratarea acestei institutii era inca in curs in ianuarie.