O greseala fatala facuta joi noaptea de fratii Tsarnaev ar fi permis anchetatorilor americani sa le ia urma si sa-i gaseasca, sustine revista "Time". Tamerlan Tsarnaev, in varsta de 26 de ani, a fost ucis intr-un schimb de focuri cu fortele de ordine, in timp ce fratele sau, Djohar (19 ani), este internat in spital in stare grava, urmand sa fie pus sub acuzare atat pentru masacrul de la maratonul din Boston, cat si pentru uciderea unui politist in campusul universitatii MIT.

Tamerlan si Djohar TsarnaevFoto: Colaj foto - Sursa: Agerpres/AP

De ce cred ziaristii ca cei doi suspecti in dublul atac din Boston si-au pecetluit singuri soarta?

Scurta recapitulare a evenimentelor

Joi seara, anchetatorii FBI au dat publicitatii pozele a doi indivizi considerati a fi suspecti in cazul atentatelor cu bomba de la maratonul din Boston, in urma carora trei persoane au fost ucise si alte 170 ranite . Richard DesLauriers, agentul special insarcinat cu ancheta, a declarat atunci ca era vorba despre doi barbati: "suspectul 1" si "suspectul 2". Biroul Federal de Investigatii a cerut ajutorul cetatenilor pentru identificarea si prinderea celor doi suspecti, dar i-a avertizat pe oameni sa nu intre in contact cu ei sau sa incerce sa-i retina fiindca sunt "inarmati si periculosi".

Fotografiile celor doi au fost distribuite rapid pe internet si au fost difuzate de posturile de televiziunile. Potrivit Washington Post, este posibil ca publicarea imaginilor sa ii fi determinat de cei doi suspecti, identificati ulterior ca fiind doi frati de origine cecena si confesiune musulmana, Tamerlan si Djohar A. Tsarnaev, sa iasa din ascunzatoare si sa confrunte politia.

Sean Collier, politistul ucis

Sean Collier, politistul ucis

Foto: Agerpres

In jurul orei locale 22:30, Sean Collier, un politist in varsta de 26 de ani, a fost impuscat mortal in campusul Universitatii de Tehnologie din Massachusetts (MIT), din vestul orasului Boston, in timpul unei confruntari cu doi barbati. O camera de luat vederi arata ca cei doi s-au apropiat de masina de politie si au inceput sa vorbeasca cu agentul. Dintr-o data, unul dintre ei a scos o arma si l-a impuscat pe Collier de mai multe ori in corp si o data in cap. Politistul a fost gasit in masina sa si dus la spital unde medicii n-au reusit sa-l salveze.

Cei doi frati Tsarnaev, suspectati acum si de asasinarea politistului, parasesc locul crimei.

Peste doar 10 minute, nu departe de locul in care atacasera agentul de politie, cei doi suspecti au furat un Mercedes SUV negru si l-au rapit pe sofer. Au parasit campusul si s-au indreptat catre Watertown, o suburbie cu 30.000 de locuitori, in cautarea unei banci. Au retras de la un bancomat circa 800 de dolari folosind cardul proprietarului masinii. Dupa o jumatate de ora, soferul a fost eliberat sau a reusit sa scape, deocamdata nu este clar.

La scurt timp dupa miezul noptii de joi spre vineri, politia a reperat masina furata si a inceput o cursa pe strazile din Watertowm, peste 20 de masini de politie urmarind vehiculul condus de suspecti. Ulterior, in schimbul de focuri cu politistii, Tamerlan este ucis. Djohar a fugit, insa a fost gasit intr-o barca acoperita cu o prelata de plastic din curtea unei case din Watertown. Politia a inconjurat perimetrul si, dupa mai mult de trei ore, a reusit sa il prinda in viata pe suspect.

"CAPTURAT!!! Vanatoarea s-a terminat. Cautarea s-a incheiat. Teroarea s-a terminat. Justitia a castigat. Suspectul a fost arestat", a scris politia din Boston pe Twitter.

O greseala fatala

Potrivit "Time", in afara de numeroasele semne de intrebare ridicate de evenimentele petrecute in ultima saptamana in Boston, se ridica inca unul: de ce l-au lasat fratii Tsarnaev sa fuga pe soferul masinii furate? Barbatul rapit a reusit sa se refugieze intr-o benzinarie, unde a cerut ajutorul proprietarului. Acesta a sunat imediat la politie, iar autoritatile au gasit imediat masina si pe cei doi suspecti.

Ziaristii cred ca eliberarea ostaticului a fost o "greseala colosala" comisa de Tamerlan si Djohar Tsarnaev, in timp ce pentru restul lumii "a fost un moment crucial care a dus la capturarea lor si poate la salvarea altor vieti".

"Time" a incercat sa descopere ce motive au avut cei doi frati sa-l lase in viata pe soferul masinii furate.

In primul rand, fratii Tsarnaev au retras de la un bancomat circa 800 de dolari folosind cardul proprietarului masinii. Acest lucru ar explica de ce aveau nevoie de sofer in viata: le trebuia codul PIN pentru a retrage banii de la banca.

Lucrurile devin ulterior si mai confuze. Potrivit unor surse, Tamerlan si Djohar Tsarnaev l-au abandonat pe

Djokhar Tsarnaev, capturat de politie

Djohar Tsarnaev, capturat de politie

Foto: Agerpres/AP

ostatic la o statie de benzina din Cambridge. Informatia a fost contrazisa de alte surse, care au afirmat ca cei doi frati i-au permis victimei inspaimantate sa fuga, cel mai probabil din cauza confuziei, dupa ce Djohar a fost prins incercand sa fure mancare de la magazinul din benzinarie (o alta miscare gresita a suspectilor, conform "Time"). Soferul masinii furate, care nu a fost ranit in timpul incidentului, s-a adapostit in benzinarie, unde a solicitat ajutorul autoritatilor.

Anchetatorii au gasit rapid masina furata in care se aflau fratii Tsarnaev dupa ce victima isi abandonase in masina telefonul mobil, iar agentii au localizat semnalul GPS al aparatului. In schimbul de focuri care a urmat, Tamerlan a fost ucis, iar Djohar a fugit, fiind descoperit dupa cateva ore.

"De ce nu l-au ucis deja pe sofer pana in acel moment?", se intreaba cel de la "Time", care afirma ca, daca acuzatiile impotriva lor sunt adevarate, cei doi frati ceceni erau capabili sa-l omoare pe ostatic fara prea multe remuscari. Odata ce au intrat in posesia codului PIN de la cardul bancar, fratii Tsarnaev nu mai aveau nevoie de proprietarul masinii. In plus, acesta stia cine erau cei doi barbati care il luasera ostatic: cei doi frati ceceni ii spusesera soferului inspaimantat ca ei sunt cei care au realizat atacurile din timpul maratonului de la Boston.

"Time" afirma ca, daca soferul Mercedesului nu era asteptat de nimeni acasa in acea seara, ar fi trecut cateva ore - sau chiar zile - pana cand o unitate a politiei care se ocupa de persoane disparute urma sa ceara ofiterilor cautarea masinii.

Potrivit informatiilor, soferul a furnizat politistilor si alte detalii importante. El le-a spus anchetatorilor ca fratii Tsarnaev au mers cu el la o alta masina, de unde au luat mai multe arme si dispozitive explozive. In plus, cei doi suspecti i-au marturisit ostaticului ca "vroiau sa se indrepte spre New York", oras aflat la circa patru ore distanta. Oficialii cred astfel ca cei doi frati planuiau sa realizeze alte atacuri sangeroase.

"Daca fratii Tsarnaev au eliberat ostaticul in mod intentionat, este posibil ca ei sa fi dat dovada de empatie pentru o persoana pe care au intalnit-o fata in fata", scrie "Time", adaugand ca greseala lor "stupida" nu ar fi prima facuta de teroristi ce realizasera atacuri pe teritoriul american. Iata si alte exemple de "greseli majore":

* in aprilie 1995, dupa ce a aruncat in aer Alfred P. Murrah Federal Building din Oklahoma City, Timothy McVeigh a fost oprit de un politist rutier care a remarcat ca masina pe care o conducea acesta nu avea numar de inmatriculare

* dupa atacul din 1993 de la World Trade Center din New York, unul dintre complotisti a incercat sa recupereze garantia de 400 de dolari cu care inchiriase camionul folosit in atentat. A fost arestat dupa cateva ore in urma unui raid al fortelor SWAT

*Faisal Shahzad, cel care a incercat sa arunce in aer un SUV in Times Square din New York, in mai 2010, a crezut ca i-a pacalit pe anchetatori dupa ce a sters de pe bord numarul de identificare al autovehicului. Teroristul nu si-a dat seama ca in masina mai existau cateva VIN-uri (Vehicle Identification Number), pe care autoritatile le-au folosit imediat, reusind sa-l aresteze pe Shahzad doua zile mai tarziu.

* cativa teroristi palestinieni ce intentionau sa realizeze un atac cu bomba in Israel au fost aruncati in aer de dispozitivul exploziv pe care il transportau. Mecanismul cu ceas al bombei s-a declansat mai repede din cauza schimbarii de fus orar, pe care ei nu o luasera in calcul.