FBI a dat publicitatii pozele a doi indivizi considerati a fi suspecti in cazul atentatelor cu bomba de la maratonul din Boston. Richard Deslauriers, agentul special care se ocupa de biroul FBI din Boston, a declarat ca este vorba despre doi barbati "inarmati si periculosi", vorbind despre "suspectul 1" si "suspectul 2", potrivit Bostone Globe.

SuspectiFoto: FBI.gov

Dupa cum se observa pe inregistrarea video, cei doi merg pe trotuar, unul dupa celalalt, primul purtand o sapca inchisa la culoare, iar celalalt una alba.

Biroul Federal cere ajutorul cetatenilor pentru identificarea si prinderea celor doi suspecti, dar ii avertizeaza pe oameni sa nu intre in contact cu ei sau sa incerce sa-i retina fiindca sunt "inarmati si periculosi".

Intrebat daca stie unde s-ar putea afla suspectii acum, Deslaurier a spus ca Suspectul nr 2 a plecat spre vest pe Boylston dupa ce a plasat bomba, dar ca nu se stie in ce directie a plecat celalalt suspect.

"Dupa cum puteti vedea, calitatea fotografiilor este destul de buna, dar vom continua sa imbunatatim calitatea", a adaugat acesta.

Presedintele SUA, Barack Obama, a participat joi, la Boston, la o ceremonie in memoria victimelor atentatului dublu de la maraton: un copil de 8 ani, o studenta chineza de 23 de ani si o tanara de 29 de ani, transmite AFP. Potrivit Mediafax, la finalul slujbei religioase, Obama a sustinut un discurs ocazie cu care a declarat ca intreaga tara este alaturi de familiile celor trei persoane decedate si promitand ca America nu se teme si nu se va lasa intimidata.

Presedintele le-a adus omagiu pe rand celor trei victime ale atentatelor comise pe 15 aprilie la maratonul din Boston: Martin Richard, in varsta de opt ani, Krystle Campbell, 29 de ani, si studenta chineza Lu Lingzi, in varsta de 23 de ani.

Lu Lingzi era studenta la Universitatea din Boston. O alta tanara din China, studenta la aceeasi universitate, a fost ranita in atentatul de luni. Ea a iesit din coma si starea ei a inceput sa se amelioreze, au anuntat medicii de la spitalul unde tanara este internata.

Sute de oameni s-au reunit in Catedrala Stanta Cruce din Boston, situata la un kilometru si jumatate de locul unde au avut loc atentatele de la maraton, soldate trei morti si 180 de raniti.

stirea se actualizeaza

Doctorii de la spitalele din Boston au fost nevoiti sa amputeze picioarele a cel putin 13 persoane ranite in urma celor doua explozii de luni, din timpul maratonului desfasurat in metropola americana, potrivit unui material realizat de AFP. Amputarea este o decizie grava in circumstante normale, insa devine si mai dificila dupa un atac terorist cu numeroase victime, a declarat unul dintre chirurgii care au fost pusi in fata unor alegeri dramatice.

O ancheta dificila

La doua zile de la cel mai grav atentat comis in Statele Unite dupa 11 septembrie 2001, anchetatorii incep de asemenea sa aiba o idee mai clara cu privire la bombele artizanale ce au creat panica si haos in centrul Bostonului, unde zeci de mii de persoane erau stranse luni pentru desfasurarea maratonului.

Insa nu au inca niciun mobil al atacurilor, nicio revendicare si nicio ipoteza nu este conturata intre un act terorist international sau unul intern.

FBI, care a cerut in mai multe randuri cooperarea publicului, a difuzat miercuri mai multe imagini cu probe gasite la fata locului, intre care bucati dintr-un sac negru si fragmente dintr-o oala sub presiune indoite de suflul exploziei.

Anchetatorii au facut publice de asemenea fotografii cu bile de metal si cuie ce au fost adaugate bombelor pentru maximizarea impactului, dar si imagini cu ceea ce pare a fi un fragment dintr-un circuit electronic.

Bombele au fost asamblate in doua oale sub presiune de 6 litri, inclusiv un capac de oala fiind gasit pe acoperisul unui hotel de sase etaje din apropiere, a informat miercuri pentru AFP proprietarul cladirii.

Sarcina anchetatorilor este colosala: examinarea probelor colectate de la locul carnagiului, a imaginilor inregistrate de camerele de supraveghere si a peste 2.000 de informatii trimise de public.

Unele elemente colectate sunt apoi trimise pentru analiza la laboratorul FBI din Quantico (statul Virginia).

"Va dura mai multe zile pentru a strange toate datele de la fata locului", a declarat Gene Marquez, oficial din cadrul Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc si explozivi din Boston.