Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis marti condoleante omologului american Barack Obama si a oferit ajutorul Rusiei pentru investigarea exploziile de la Maratonul din Boston, soldate cu 3 morti si cel putin 144 de raniti, informeaza RIA Novosti. Totodata, autoritatile ruse au informat ca incidentul reprezinte un avertisment pentru Rusia, care va organiza in 2014, la Soci, Jourile Olimpice de Iarna.

"Rusia este pregatita sa ajute, daca este necesar, autoritatile americane in efectuarea anchetei", se arata intr-o declaratie postata pe site-ul presidetiei ruse.

Presedintele "Vladimir Putin a condamnat ferm aceasta crima barbara si si-a exprimat convingerea ca lupta impotriva terorismului necesita o coordonare activa a eforturilor intregii comunitati internationale", arata Kremlinul.

Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a declarat marti ca exploziile mortale produse luni in timpul maratonului de la Boston sunt un "avertisment serios" pentru Rusia, care va organiza in perioada urmatoare mai multe manifestatii sportive internationale printre care Universiada de Vara, la Kazan, in iunie 2013, Campionatul Mondial de Atletism, la Moscova, in august 2013 si Jocurile Olimpice de Iarna, la Soci, in 2014.

"Pentru Rusia, care se pregateste sa organizeze mai multe evenimente sportive de amploare, este un avertisment serios", a declarat ministrul Vitali Mutko pentru R-Sport.

"Cu siguranta vom inaspri masurile de securitate", a precizat Mutko.

Seful Federatiei Ruse de Atletism, Valentin Balahnicev, a declarat si el marti pentru R-Sport ca vor fi luate masurile de securitate suplimentare pentru Campionatul de Atletism din vara, transmite RIA Novosti.

"Desigur, vor fi luate masuri mai stricte", a declarat Balahnicev adaugand ca "gradul de securitate este deja ridicat, insa vom trage, cu siguranta, concluzii in urma exploziilor de la Boston".

"Teroristii nu aleg orice tinte veche, ci zone mai vulnerable din punct de cedere al securitatii, Evenimentele sportive care se tin in are liber sunt mai greu de protejat pentru ca atacurile pot avea loc oriunde", a adaugat Balahnicev.

Capitala rusa a fost de doua ori scena unui atac terorist in ultimii ani. in 2010, un atac cu bomba la metroul din Moscova a omorat 40 de persoane iar un atac sinucigas produs in 2011 pe Aeroportul Domodedovo a provocat moartea a 37 de persoane si a ranit peste 100 de persoane.

In urma incidentului din Boston, organizatorii maratonului de la Londra, care va avea loc in acest weekend, au anuntat ca vor inaspri masurile de securitate, transmite BBC. Autoritatile au dat asigurari ca nu intentioneaza sa anuleze evenimentul.

Doua explozii puternice au avut loc, luni, in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston (statul american Massachusetts, nord-estul SUA), in plin centrul orasului, relateaza presa americana, citata de AFP. Cel putin trei persoane au murit si alte zeci au fost ranite, au anuntat autoritatile