Doua explozii puternice au avut loc, luni, in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston (statul american Massachusetts, nord-estul SUA), in plin centrul orasului, relateaza presa americana, citata de AFP. Cel putin trei persoane au murit si alte zeci au fost ranite, au anuntat autoritatile.

Explozii in BostonFoto: Agerpres/AP

Luni este Ziua Patriotilor in statul Massachusetts, ce comemoreaza bataliile din Razboiul de Independenta al SUA. Maratonul din Boston este o cursa traditionala organizata anual inca din 1897 cu ocazia acestei sarbatori, marcata de obicei in a treia zi de luni din aprilie. Multi dintre locuitorii Bostonului si-au luat luni zi de concediu pentru a celebra aceasta sarbatoare.

UPDATE 20: Trei persoane au murit si 141 au fost ranite, este cel mai recent bilant anuntat de politia din Boston.

UPDATE 19:Congresmanul Bill Keating, membru in Comisia de securitate interna din Congres, a afirmat pentru CNN ca exploziile au fost "un atac planificat, coordonat si complex". El a mentionat ca un dispozitiv neexplodat a fost gasit la un hotel din strada Boylston, iar un altul la o alta adresa, ce nu a fost dezvaluita.

UPDATE 18: Cel putin 110 persoane au fost ranite in explozii, potrivit serviciilor medicale din Boston.

UPDATE 17: Un oficial de la Casa Alba, citat de Bloomberg News: "Orice eveniment cu dispozitive explozive multiple - asa cum pare a fi (cel din Boston, n.r.) - este in mod clar un act de terorism".

Si agentia Reuters citeaza "un oficial de la Casa Alba" care a afirmat ca evenimentul este tratat ca un act terorist.

De asemenea, postul de televiziune CNN a luat decizia editoriala de a prezenta exploziile drept un "atac terorist". Decizia a fost luata pe baza informatiilor pe care prezentatorul Wolf Blitzer a spus ca le are din "surse federale".

UPDATE 16: Serviciile de telefonie mobila au fost suprasolicitate imediat dupa explozii, incetinind dramatic reteaua orasului si impiedicand derularea anchetei in primele faze, a declarat oficiali din politie pentru CNN.

Mai multe zvonuri neconfirmate au inceput sa circule pe retelele de socializare si in media, potrivit carora autoritatile au intrerupt serviciile de telefonie mobila pentru a preveni detonarea de la distanta a altor dispozitive explozive. Insa companiile de telefonie mobila au anuntat ca nu s-a pus niciun moment aceasta problema.

UPDATE 15: Una dintre cele doua persoane decedate in explozii era un copil in varsta de 8 ani, a precizat un oficial al politiei, citat NBC News.

UPDATE 14: Seful politiei din Boston Ed Davis a anuntat ca "investigatiile preliminare indica faptul ca incidentul de la biblioteca JFK nu ar fi fost o explozie, ci un incendiu", fara legatura cu deflagratiile de la maraton.

Mai mult, Davis a anuntat ca "nu este retinut niciun suspect". "Interogam mai multe persoane, dar nu avem niciun suspect in custodie in acest moment", a spus el.

Intrebat daca dispozitivele explozive au fost plasate in cosuri de gunoi, acesta a raspuns: "Nu stim".

UPDATE 13: Bill Keating, congresman de Massachusetts, membru al Comisiei de securitate interna din Congresul SUA, a fost intrebat de CNN daca a revendicat cineva exploziile. "Nu inca", a raspuns acesta.

UPDATE 12: "Nu stim inca cine a facut acest lucru si de ce", a declarat presedintele Barack Obama.

"Am fost informat cu privire la evenimentele din Boston. Continuam sa monitorizam situatia si sa reactionam in functie de desfasurarea acesteia. Nu avem inca toate raspunsurile. Numeroase persoane au fost ranite, unele grav, in exploziile de la maratonul din Boston (...) Inca nu stim cine a facut asta si de ce. Si nu ar trebui trase concluzii pripite inainte de a avea toate datele. Dar sa n-aveti nicio indoiala: vom afla cine si de ce a facut acest. Orice individ sau grup raspunzator va simti intreaga greutate a justitiei", a spus presedintele american in declaratia sa.

Obama nu a folosit cuvantul "terorism" pentru a descrie atacurile.

UPDATE 11: Presedintele american Barack Obama sustine o declaratie la Casa Alba, la ora 22.10 GMT (1.10, ora Romaniei).

Obama a fost tinut la curent cu situatia din Boston in principal de directorul FBI Robert Mueller si secretatul pentru Securitate Interna, Janet Napolitano.

UPDATE 10: Spitalele din Boston au raportat 100 de raniti internati, potrivit Boston Globe.

UPDATE 9:O a treia explozie a avut loc la Biblioteca JFK din Boston, confirma Politia. Biblioteca John F. Kennedy este situata la 8 kilometri sud-est de linia de sosire a maratonului.

UPDATE 8: Zborurile au fost amanate pe aeroportul Logan din Boston. "Traficul pe aeroport este intarziat la terminalul plecari", a avertizat Agentia Federala a Aviatei americane.

UPDATE 7: O sursa din cadrul autoritatilor federale a declarat pentru New York Post ca sunt cel putin 12 morti si aproape 50 de raniti. Publicatia americana mai scrie ca autoritatile au identificat deja un suspect, un cetatean saudit, care este in prezent sub paza intr-un spital din Boston, unde a fost adus dupa ce a fost ranit in urma deflagratiilor.

UPDATE 6: Mai multe dispozitive explozive descoperite in Boston - anunta televiziunea NBC News.

Si agentia Associated Press, care citeaza un oficial al serviciilor de informatii, transmite ca "alte doua dispozitive explozive" au fost descoperite in zona desfasurarii maratonului, acestea fiind "dezamorsate".

Doua hoteluri din zona au fost evacuate.

Explozie la maratonul din Boston

Explozie la maratonul din Boston

Foto: Captura de ecran

UPDATE 5: Vicepresedintele american Joe Biden a facut referire, intr-o declaratie de presa, la un atentat cu bomba si nu doar la o explozie, potrivit The Guardian.

UPDATE 4: Doua persoane au murit, iar alte 23 au fost ranite in cele doua explozii. Bilantul a fost anuntat de purtatorul de cuvant al Politiei din Boston, Cheryl Fiandacca, pe contul sau de Twitter.

UPDATE 3: Organizatorii evenimentului sportiv au scris pe pagina oficiala de Facebook ca "Au fost doua bombe care au explodat in apropiere de linia de sosire a maratonului din Boston. Colaboram cu autoritatile pentru a intelege ce s-a intamplat exact".

UPDATE 2: Presedintele american Barack Obama a ordonat luarea tuturor masurilor necesare in investigarea cauzelor exploziilor. Securitatea a fost sporita in orasele Boston, Washington DC si New York.

UPDATE 1: Politia din New York a intarit masurile de securitate dupa exploziile din Boston. "Am sporit securitatea in jurul hotelurilor si a altor locuri cunoscute din oras (...) asteptand sa aflam mai multe despre cele doua explozii", a declarat purtatorul de cuvant al politiei new-yorkeze, Paul Browne.

UPDATE: Exploziile s-au produs "simultan", a anuntat seful politiei din Boston, Ed Davis, evocand "numeroase victime". El a facut apel la populatie sa ramana in locuinte si sa transmita autoritatilor orice informatie ce ar putea fi utila anchetei.

Hotelul Fairmount Copley Plaza, in care este cartierul general al evenimentului sportiv, a fost inchis ca urmare a incidentului.

Cel putin sase persoane au fost ranite dupa "doua explozii majore" produse in centrul orasului Boston, anunta CNN, in timp ce ABC News mentioneaza 12 persoane ranite.

Cele doua explozii au avut loc la cateva zeci de metri distanta una de alta, in jurul orei locale 14.50, la peste doua ore dupa ce castigatorul maratonului a trecut linia de sosire. La maratonul din Boston, cea mai veche competitie de profil din Statele Unite, au participat aproape 27.000.

Televiziunile au aratat imagini de haos, strazi pline de moloz si echipaje de salvare intervenind.

Autoritatile americane nu au stabilit inca daca exploziile au fost accidentale sau este vorba de un atac terorist.