Secretarul de stat american John Kerry a promis duminica, la Tokyo, ca Statele Unite vor apara Japonia, amenintata cu "focul nuclear" de Coreea de Nord. Declaratia oficialului american are loc la o zi dupa ce s-a intalnit cu reprezentanti ai administratiei de la Beijing care i-au dat asigurari ca vor coopera cu Washingtonul pentru a calma criza din nord-estul Asiei, transmite AFP.

"Statele Unite se angajeaza pe deplin sa apere Japonia", a declarat John Kerry intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul de Externe japonez, Fumio Kishida.

Seful diplomatiei americane a mers duminica in Japonia, pentru cea de a treia si ultima etapa a turneul sau in Asia. Kerry s-a aflat vineri la Seul, ocazie cu care a reiterat sprijinul deplin acordat de SUA aliatului sau, Coreea de Sud.

Intr-un editorial publicat vineri de agentia oficiala de stiri KCNA, Phenianul a amenintat Japonia cu "focul nuclear" dupa ce niponii au anuntat ca intentioneaza sa intercepteze eventualele rachete lansate de Phenian spre teritoriul japonez, declaratii catalogate de nord-coreeni drept "provocatoare".

"Nordul trebuie sa inteleaga si cred ca intelege acum ca amenintarile sale vor saraci si izola si mai mult poporul sau", a declarat John Kerry, dand asigurari ca Statele Unite vor sa "se intoarca la masa (negocierilor - n.red.) si sa gaseasca o solutie pasnica" la criza.

"Suntem gata sa intindem mana, dar avem nevoie de circumstante adecvate", a explicat Kerry ulterior jurnalistilor care au calatorit cu el.

Sambata de la Beijing, Kerry a tras un semnal de alarma avertizand liderii chinezi ca "timpul este cu siguranta de o importanta critica, cu provocari extrem de dificil de depasit".

China, singurul aliat si sustinator economic al Coreei de Nord, poate si ar trebui sa isi foloseasca influenta pentru a forta mana Phenianului inainte ca sa comita ceva ireparabil, a mai aratat reprezentantul Statelor Unite ale Americii.

Regimul nord-coreean ar putea lansa o racheta cu raza medie de actiune in jurul datei de 15 aprilie, zi care marcheaza aniversarea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea, Kim Il Sung, decedat in 1994.

O astfel de lovitura ar reprezenta o "greseala enorma" a regimului nord-coreean, a reiterat Kerry duminica, adaugand ca vizita sa in China a fost "extrem de pozitiva si constructiva".

Beijingul s-a angajat sa colaboreze cu alte tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, pentru a atenua tensiunile si pentru a "aborda problema nucleara din Coreea".

"China a facut clar faptul ca nu putem pur si simplu sa ne multumim cu o retorica politica", a afirmat seful diplomatiei americane, cu ocazia vizitei la Tokyo. "Acum, intrebarea este ce actiuni vor fi luate pentru a nu repeta ciclul din ultimii ani", in care Phenianul alterneaza gesturi de conciliere si de bravada, a subliniat Kerry.