Statele Unite ale Americii si China, principalul aliat al Coreei de Nord, au convenit, sambata, sa faca un efort comun pentru a incerca sa obtina denuclearizarea pe cale pasnica a Peninsulei Coreene, dupa o saptamana de retorica agresiva din partea Phenianului care a dus la acutizarea tensiunilor in nord-estul Asiei, informeaza Reuters.

Secretarul de stat american John Kerry s-a intalnit sambata cu liderii chinezi in incercarea de a-i convinge sa exercite presiuni asupra Coreei de Nord astfel incat sa renunte la amenintari si sa revina la masa discutiilor.

Inainte de a calatori la Beijing pentru prima data in calitate de secretar de stat, Kerry si-a anuntat public dorinta de a vedea ca Beijingul isi asuma o pozitie mai activa fata de Coreea de Nord, care in ultimele saptamani a amenintat cu razboi nuclear impotriva Statelor Unite si Coreei de Sud.

Kerry si consilierul de stat Yang Jiechi, principalul diplomat al Chinei, au declarat ca ambele tari sprijina obiectivul denuclearizarii Peninsulei Coreene.

"Suntem in masura, Statele Unite si China, sa subliniem angajamentul nostru comun de a denucleariza Peninsula Coreana intr-o maniera pasnica", a declarat pentru presa Kerry, stand alaturi de consilierul chinez Yang Jiechi.

"Am fost de acord ca acest lucru este de o importanta critica pentru stabilitatea regiunii si, intr-adevar, pentru intreaga lume si pentru toate eforturile de neproliferare", a adaugat secretarul de stat american.

Coreea de Nord a declarat insa in repetate randuri ca nu va renunta la armele nucleare pe care le-a descris vineri ca pe "pretioasa" garantie a securitatii sale.

Yang a oferit asigurari ca pozitia Chinei cu privire la mentinerea pacii si stabilitatii in Peninsula a fost clara si consecventa.

"Noi sustinem ca problema ar trebui sa fie abordata si rezolvata pasnic, prin dialog si consultari. Abordarea corespunzatoare a problemei nucleare coreene serveste interesele comune ale tuturor partilor. Este, de asemenea, responsabilitatea comuna a tuturor partilor", a declarat consilierul de stat chinez, vorbind prin intermediul unui interpret.

"China va colabora cu celelalte parti interesate, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, pentru a juca un rol constructiv in promovarea discutiilor in sase si pentru a implementa echilibrat obiectivele stabilite prin declaratia comuna din 19 septembrie 2005."

Atat sambata, cat si la conferinta de presa sustinuta vineri la Seul dupa intalnirea cu presedintele sud-coreean Park Geun-hye, Kerry a semnalat ca SUA prefera o cale diplomatica de a pune capat tensiunilor, dar a subliniat ca Phenianul trebuie sa faca pasi "semnificativi" in directia denuclearizarii.

Statele Unite si aliatii sai cred ca Nordul a incalcat acordul din 2005, prin care i se furniza ajutor financiar in schimbul denuclearizarii, prin efectuarea unui test nuclear in 2006 si organizarea unui program de imbogatire a uraniului, care i-ar oferi o noua cale, pe langa programul de plutoniu, de a obtine arme nucleara.

In calitate de principal partener comercial, sustinator financiar si cel mai apropiat aliat diplomatic al Coreei de Nord, China are o capacitate unica de a-si folosi influenta impotriva statului saracit si izolat, a mai afirmat John Kerry la Seul, inainte de a pleca la Beijing.

Beijing-ul, aliat al Nordului in Razboiul Civil din 1950-1953 impotriva Coreei de Sud sprijinite de SUA, a fost reticent in a aplica presiune asupra Phenianului, temandu-se de instabilitatea care ar putea rezulta in cazul in care Nordul ar imploda trimitand numerosi refugiati in China.

Totodata, China a privit cu suspiciune manevrele militare comune SUA - Coreea de Sud.

Agentia oficiala chineza Xinhua arata, intr-un comentariu, ca Washingtonul a "suflat in focul" din Peninsula Coreeana cu spectacolele sale de forta.

"Trimite tot mai multi soldati, bombardiere si nave de aparare antiracheta in apele din Asia de Est si efectueaza exercitii militare extinse cu aliatii asiatici intr-un spectacol dramatic de putere defensiva", se arata in comentariul agentiei de presa Xinhua.

Televiziunea de stat l-a citat pe premierul Li Keqiang spunandu-i lui Kerry ca tensiunile in crestere din Peninsula Coreeana nu au avantajat pe nimeni, facand referire, aparent, la faptul ca atat Washingtonul cat si Phenianul ar trebui sa isi calmeze tonul si sa renunte la razboiul declaratiilor.

"Toate partile trebuie sa isi asume rasunderea pentru mentinerea pacii si stabilitatii regionale si sa fie responsabile pentru consecintele", a informat postul TV parafrazandu-l pe Li Keqiang.

"Perturbarile si provocarile din Peninsula si din regiune vor afecta interesele tuturor partilor, ceea ce este ca si cum ai ridica un bolovan, numai pentru ca apoi sa iti cada peste picioare", a declarat premierul chinez, potrivit televiziunii de stat.

Cu toate acestea, oficialii americani cred ca retorica Chinei privind Coreea de Nord a inceput sa se schimbe, indicand un discurs recent sustinut de presedintele chinez Xi Jinping in care acesta a afirmat, fara a face trimitere explicita la Coreea de Nord, ca niciunei tari "nu ar trebui sa i se permita sa arunce o regiune si chiar intreaga lume in haos pentru un castig egoist ".

Vizita lui Kerry in Asia, care va include o oprire la Tokyo programata duminica, are loc dupa mai multe saptamani de amenintari de razboi din partea Coreei de Nord dupa ce ONU a impus noi sanctiuni ca raspuns la cel de al treilea test nuclear facut in luna februarie.

Televiziunea nord-coreean nu a facut nicio referire la vizita lui Kerry in Asia, dedicand cea mai mare parte a spatiului de emisie pregatirilor pentru festivitatile de luni, 15 aprilie, care marcheaza ziua de nastere a fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea, Kim Il Sung, decedat in 1994.