Secretarul de stat american John Kerry, aflat in vizita la Seul, a lansat un apel catre China a aratand ca are "un potential urias" sa contribuie la calmarea Coreei de Nord. Potrivit oficialului american, comunitatea internationala nu va tolera Coreea de Nord ca putere nucleara, transmite AFP.

Liderii nord-coreeni "trebuie sa fie pregatiti sa respecte standardele internationale si obligatiile pe care le-au acceptat," a declarat John Kerry, la o conferinta de presa la Seul. China are "un potential imens de a face o diferenta in acest sens", a adaugat el.

Kerry a somat Coreea de Nord sa renunte la planurile de a lansa o racheta, avertizand Phenianul ca aceasta miscare ar fi "o greseala imensa".

Declaratiile oficialului american vin la scurt timp dupa ce Phenianul a amenintat vineri Japonia cu represalii, in cazul in care aceasta se implica in vreun fel intr-un eventual conflict ce ar izbucni in peninsula coreeana. Administratia de la Tokyo a declarat ca e pregatita sa raspunda.

"Daca Kim Jong-Un decide sa lanseze o racheta, peste Marea Japoniei sau intr-o alta directie, alege in cunostinta de cauza sa ignore intreaga comunitate internationala", a declarat John Kerry in cadrul unei conferinte la Seul, prima etapa a vizitei oficiale de 3 zile in Asia.

"Ar fi o greseala imensa pentru el sa faca asta, pentru ca ar izola si mai mult tara sa", a adaugat oficialul american, calificand "inacceptabila" retorica Phenianului.

Intr-un editorial publicat vineri de agentia oficiala de stiri KCNA, Phenianul a amenintat Japonia cu "focul nuclear" dupa ce niponii au anuntat ca intentioneaza sa intercepteze eventualele rachete lansate de Phenian spre teritoriul japonez, declaratii catalogate de nord-coreeni drept "provocatoare".

"Japonia se afla inca in vizorul armatei noastre revolutionare", a avertizat regimul nord-coreean.

Ministerul japonez al Apararii nu a vrut sa comenteze, dar a spus ca va "lua toate masurile posibile pentru a raspunde oricarui tip de scenariu".

Pregatindu-se pentru unul sau mai multe tiruri de rachete cu raza medie de actiune ce ar putea fi lansate in orele sau zilele urmatoare, Guvernul japonez a autorizat in mod oficial armata sa distruga orice racheta nord-coreeana ameninta teritoriul japonez.

Secretarul de Stat a lansat un apel catre China sa intervina pentru a calma situatia, urmand ca sambata sa calatoreasca la Beijing pentru discuta cu aliatul traditional al Coreei de Nord.

La randul sau, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov a aratat ca este in favoarea unor discutii in sase, in Elvetia, pe tema tensiunilor din Peninsula Coreeana.

Discutiile in sase, intre China, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Rusia, Statele Unite si Japonia, au avut loc pana acum de sase ori, intre 2003 - 2007. In 2009 Phenian a anuntat retragerea sa din discutii, ca urmare a sanctiunilor ONU provocate de programul sau nuclear.