​Constructorii de nave din Federatia Rusa lucreaza in prezent la realizarea unor noi "super minisubmarine", potrivit unui anunt facut de compania de stat United Shipbuilding Corporation (USC) si citat de agentia RIA Novosti. In acelasi timp, compania a anuntat ca Rusia incearca in prezent sa realizeze drone subacvatice ce vor fi folosite in misiuni speciale.

Vicepresedintele USC, Igor Zakharov, a precizat ca lucrarile de proiectare ale minisubmarinelor (sau submarine de buzunar) au loc la biroul de inginerie navala Malakhit, din St. Petersburg. Potrivit afirmatiilor oficialului, comandantii marinei ruse s-au arata interesati de proiect.

Alexander Terenov, consilier al directorul general de la Malakhit, a afirmat ca submarinul Project 865 Piranha vizeaza nu doar operatiuni de atac gen "hit and run".

"Submarinele au o gama larga de aplicatii si sunt capabile sa transporte sisteme complete de rachete si de torpile", a afirmat Terenov.

Terenov a adaugat ca Piranha pot fi de asemenea folosite pentru protectia instalatiilor navale. Aparatele vor avea un echipaj redus, iar costurile de intretinere sunt scazute.

Piranha este un submarin pitic conceput pentru operatiuni speciale, fiind aproape complet silentios. Proiectul dateaza din anii '80, dar a fost abandonat de autoritatile ruse, iar acum este reluat.

Desi planul initial prevedea construirea a 12 submarine Project 865 Piranha, autoritatile de la Moscova au decis ulterior sa realizeze 6 aparate. Intr-un final, au fost construite doar doua submarine din clasa Piranha: MS-520 (1986) si MS-521 (1990).

Project 865 Piranha este cunoscut sub numele de Losos de catre tarile membre NATO.

Dronele din adancuri

Pe de alta parte, un alt oficial din cadrul companiei USC a anuntat ca Rusia dezvolta in prezent drone subacvatice ce vor fi utilizate in cadrul unor misiuni speciale.

Potrivit declaratiilor lui Anatoli Shlemov, director al contractelor publice de aparare la United Shipbuilding Corporation, marina americana desfasoara in prezent proiecte similare.

RIA Novosti afirma ca, desi lucrarile la aceste aparate au inceput in URSS la sfarsitul anilor '80, este pentru prima data cand are loc un anunt oficial privind constructia unor vehicule subacvatice autonome. Constructia dronelor subacvatice a fost de altfel si motivul pentru care marina sovietica a abandonat programul de realizare a submarinelor Piranha.

Potrivit expertilor, dronele subacvatice pot fi folosite, intre altele, la operatiuni de salvare si de cercetare la mare adancime.

O scurta istorie a flotei de submarine rusesti:

* 1904 - este finalizata constructia primului submarin rusesc. "Delfinul" avea aproape 20 de metri, o latime de 3.35 metri, inainta cu o viteza de 5-6 noduri si se putea scufunda pana la 50 de metri adancime

* 1906 - submarinele sunt incluse ca o noua clasa de nave de razboi in clasificarile Marinei

* 1911 - este constituita prima brigada de submarine rusesti, constituita din 11 submarine. Ea facea parte din Flota Baltica

* 1930-1939 - in aceasta perioada sunt construite pentru Marina sovietica peste 20 de submarine mari, 80 de submarine medii si 60 de submarine mici

* 1941 - pana la 22 iunie 1941, cand Germania nazista ataca URSS, cele patru flote ce compuneau Marina sovietica aveau 212 submarine

* 1950-1960 - in anii '50 incepe instalarea de unitati de propulsie nucleara la bordul submarinelor. Pana in 1961, Marina sovietica avea 9 submarine cu propulsie nucleara, incluzand patru submarine cu rachete balistice si 5 submarine de atac

* 1991 - in total, URSS a construit 243 de submarine cu propulise nucleara, de diferite clase, si peste 1000 de submarine diesel.

* dupa 1991 - Marina rusa infiinteaza o forta de submarine de tipul Project 949A, inarmata fiecare cu rachete de croaziera de tipul 24 Granit

Surse: Ria Novosti, Wikipedia,