UPDATE 7: Ministerul de Externe "condamnă cu fermitate testul nuclear", arata un comunicat oficial MAE

UPDATE 6: Presedintele SUA, Barack Obama, a numit recentul test nuclear efectuat de Coreea de Nord un act extrem de "provocator" care face ca Phenianul sa fie si mai izolat. Obama a promis actiuni ferme.

UPDATE 5: Ministrul de Externe britanic William Hague cere un "raspuns forte" al Consiliului de Securitate ONU la testul nuclear facut de Coreea de Nord.

UPDATE 4: Rusia condamna testul nuclear facut de Coreea de Nord, spunand ca actiunea sa a violat rezolutia Consiliului de securitate a ONU, a spus marti o sursa diplomatica citata de agentia Interfax. Ministrul rus al Apararii a spus ca puterea testului nuclear a depasit 7 kilotone.

UPDATE 3: Japonia a condamnat prin vocea premierului sau Shinzo Abe testul Coreii de Nord pe care il considera '"extrem de regratabil".


UPDATE 2: Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat actiunea pe care o califica "profund destabilizatoare".

Consiliul de securitate ONU se reuneste de urgenta marti la ora 14:00 GMT, ora 17 in Romania, pentru a decide cum sa reactioneze la testul nuclear al Coreii de Nord care contravine rezolutiilor ONU.

UPDATE1 : Coreea de Nord a confirmat, marti dimineata, ca a facut un test nuclear reusit (oficial)

"Testul nuclear a fost facut in cadrul masurilor vizand protejarea securitatii noastre nationale si suveranitatea impotriva ostilitatii continue a SUA, care au violat dreptul republicii noastre de a lansa un satelit pasnic", scrie agentia KCNA.

Coreea de Nord a facut, probabil, marti, al treilea test nuclear al sau, mai multe agentii de monitorizare din regiune raportand ca un cutremur "artificial" a avut loc in nord-estul tarii, scria la primele ore ale diminetii de marti presa internationala.

Daca se confirma, acest gest al Coreii de Nord va provoca, cu siguranta, un val de condamnare din partea inamicilori sai, dar si din partea aliatului China, care a avertizat Phenianul impotriva unei astfel de operatiuni, scrie AFP.

Cutremurul cu magnitudinea estimata intre 4,9 si 5,1 s-a produs la ora locala 11:57, (04:57, ora Romaniei) in regiunea Kilju unde se afla complexul Punggye-ri folosit pentru teste nucleare.

Centrul american de geofizica (USGS) a raportat o activitate seismica, confirmata de centre de supraveghere din Japonia, China si Coreea de Sud. Conform USGS, hipocentrul s-a situat la aproximativ un kilometru adancime.

Centrul seismic din China a anuntat ca acest cutremur a fost fara indoiala "o explozie".

In Japonia, agentia meteorologica a spus ca o miscare terestra diferita de un seism natural a fost masurata in Coreea de Nord.

Daca acest test se confirma, atunci ar fi al treilea test nuclear realizat de Coreea de Nord, dupa cele din 2006 si 2009.

Phenianul prevenise, la sfarsitul lunii ianuarie, ca intentioneaza sa efectueze un nou test nuclear. Coreea de Nord a indicat ca acesta va fi un raspuns la sanctiunile sporite ale ONU dupa lansarea unei rachete, la inceputul lunii decembrie 2012, considerata de Washington ca fiind o racheta balistica.