Guvernul de la Bagdad a anulat un contract in valoare de 4.2 miliarde dolari pentru arme din Rusia de teama ca intelegerea sa nu fi fost afectata de scandalul de coruptie la nivel inalt din Moscova, a anuntat sambata purtatorul de cuvant al premierului irakian, citat de AFP.

"Contractul a fost anulat", a declarat Ali Moussaoui pentru AFP. "Dupa ce premierul Nuri al-Maliki s-a intors din calatoria sa in Rusia, el a fost preocupat de o posibila coruptie. A decis sa revizuiasca contractul in intregime. [...] O ancheta este in curs de desfasurare", a adaugat el.

Moussaoui nu a vrut sa dezvaluie identitatea persoanelor care fac obiectul anchetei sau daca Irakul a trebuit sa renegocieze contractul cu Moscova.

Ambasada Federatiei Ruse la Bagdad nu a fost disponibila pentru comentarii, mai arata AFP.

Contractul a fost semnat in luna noiembrie in timpul unei vizite a premierului Maliki in Rusia. Rusia ar fi urmat sa devina al doilea mare furnizor de arme in Irak, dupa Statele Unite ale Americii.

Amintim ca presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe Nikolai Makarov din postul de sef al Statului Major al fortelor armate ruse. Schimbarea are loc la doar cateva zile dupa ce Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apararii, a fost demis in urma unui scandal de coruptie privind implicarea acestuia in vanzarea frauduloasa de bunuri militare.

Anchetatorii rusi au facut perchezitii la birourile unei firme a Ministerului Apararii luna trecuta si au deschis o ancheta pe numele companiei Oboronservis controlata de minister, suspectata ca a vandut bunuri miltiare unor firme comerciale cu un prejudiciu de 100 milioane dolari. Ancheta ridica si intrebari referitoare la relatia lui Sediukov cu un fost birocrat inalt din armata.