Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe Nikolai Makarov din postul de sef al Statului Major al fortelor armate ruse, informeaza RIA Novosti. Schimbarea are loc la doar cateva zile dupa ce Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apararii, a fost demis in urma unui scandal de coruptie privind implicarea acestuia in vanzarea frauduloasa de bunuri militare.

Valeri Gherasimov (seful Statului Major), Sergei Soigu (ministrul Apararii - in centru) si Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Makarov a fost inlocuit cu generalul Valeri Gherasimov, comandant al trupelor din districtul militar din Centru si fost comandant in razboiul din Cecenia.

Inlocuirea lui Makarov, numit la sefia Statului Major in 2008, are loc la cateva zile dupa ce Anatoli Serdiukov a fost demis pe fondul unui scandal de coruptie la nivel inalt, fiind inlocuit cu Serghei Soigu, fost ministru pentru situatii de urgenta, care a ocupat postul de guvernator al regiunii Moscova.

Anchetatorii rusi au facut perchezitii la birourile unei firme a Ministerului Apararii luna trecuta si au deschis o ancheta pe numele companiei Oboronservis controlata de minister, suspectata ca a vandut bunuri miltiare unor firme comerciale cu un prejudiciu de 100 milioane dolari.

Ancheta ridica si intrebari referitoare la relatia lui Sediukov cu un fost birocrat inalt din armata.

Potrivit RIA Novosti, noul ministru al Apararii Shoigu l-a propus pe Gherasimov la sefia Statului Major, numirea fiind aprobata vineri de Putin.