Cincizeci de sefi de stat si de guvern din Europa si Asia se reunesc luni in Laos, intalnirea fiind intre un continent coplesit de criza datoriilor si Asia, care se vrea un motor de crestere globala, informeaza AFP. Europa trebuie sa se angajeze intr-o ofensiva diplomatica pentru a convinge partenerii sai asiatici ca nu este nicio promejdie si ca se bazeaza pe o redresare proprie a economiei.

"Noi credem ca Asia devine din ce in ce mai importanta in termeni de dezvoltare economica", a declarat seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Europa este unul dintre partenerii cei mai importanti din Asia, in ceea ce priveste comertul si investitiile", a mai afirmat presedintele CE in Bangkok, inainte de plecarea sa in Vientiane. "Ne dorim sa discutam despre oportunitatiile de investitii si comert dar si despre provocarile la adresa stabilitatii si securitatii in regiune".

Presedintele UE, Herman van Rompuy, presedintele francez Francois Hollande si prim-ministrul italian Mario Monti s-au deplasat de asemenea la acest summit care are loc la fiecare doi ani incepand cu anul 1996. Cancelarul german, Angela Merkel a declinat invitatia si l-a trimis pe ministrul de externe german la aceasta reuniune.

Francois Hollande a spus ca scopul calatoriei sale in Asia este acela de a "convinge prin dialogul Asia-Europa, ca Europa inca este o putere economica".

"Exista o indoiala in Asia ca Europa are capacitatea de a fi o zona de stabilitate si crestere economica", a recunoscut presedintele francez.