Mai multe tabere in care locuiau intre 300 si 450 de romi, in trei localitati situate de la periferia Parisului, au fost evacuate joi, anunta Mediafax. O tabara de nomazi in care locuiau aproximativ 200 de romi a fost evacuata la Saint-Ouen-l'Aumone, la periferia de nord a capitalei Frantei. Alte tabere au fost demolate in Champs-sur-Marne, Chelles si Bussy-Saint-Georges, in baza unor ordonante judecatoresti in acest sens: "Aceste tabere sunt in situatii sanitare si de igiena extrem de precare, atat pentru persoane cat si pentru populatia care locuieste in vecinatate", a explicat Prefectura din Paris.

Potrivit lui Romain Gerland, copresedintele asociatiei Turbulences Marne-la-Vallee care a venit in sprijinul celor 20 de locuitori ai taberei din Champs-sur-Marne, multi dintre romi au probleme grave de sanatate. "Majoritatea acestor persoane sunt foarte bolnave. Ele erau monitorizate, (...) acum totul va inceta deoarece nu vom sti unde sa le gasim", si-a exprimat el regretul. Doar doua persoane au fost relocate, a precizat prefectura in cursul dupa-amiezii. Cei 20 de romi din Champs-sur-Marne, apartinand toti aceleiasi familii, au refuzat. "Li s-au propus locuinte foarte indepartate unele de altele, in special la Torcy si Coulommiers, iar aceasta vrea sa insemne ca nu vor mai primi medicamente", a explicat Gerland.

Politica franceza de demolare fortata a taberelor de romi, initiata de fostul presedinte de dreapta Nicolas Sarkozy si continuata de noul guvern socialist, a fost criticata de organizatiile neguvernamentale franceze si de Natiunile Unite. Populatia de romi din Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane.