Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, a incetat din viata la varsta de 82 de ani din cauza unor complicatii survenite dupa o operatie cardiovasculara, a confirmat sambata familia acestuia, dupa ce postul de televiziune american NBC News a anuntat vestea mortii astronautului, transmite AFP. La 20 iulie 1969, Neil Armstrong si colegul sau Buzz Aldrin au devenit primii oamenii care au pus piciorul pe Luna.

Neil ArmstrongFoto: nasa.gov

Neil Armstrong este "un erou american impotriva vointei lui", care "si-a servit natiunea cu mandrie, ca pilot de marina, pilot de incercare, apoi astronaut", se arata intr-un comunicat difuzat de familie dupa deces.

Neil Armstrong fusese supus unei interventii chirurgicale pe cord la inceputul lunii, iar decesul a survenit in urma complicatiilor dupa operatie, potrivit NBC News.

Astronautul s-a nascut la 5 august 1930, in Wapakoneta, statul Ohio (nordul SUA). Si-a inceput cariera la NASA, agentia spatiala americana, in 1955.

Armstrong a fost insarcinat sa conduca prima misiune lunara americana, la bordul capsulei Apollo 11, alaturi de astronautii Buzz Aldrin si Michael Collins.

Acesta a ajuns pe Luna la bordul modulului Eagle in 20 iulie 1969 si si-a asigurat locul in istorie declarand, in momentul in care a pasit prima data pe solul selenar: "Este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire".

Echipajul Apollo 11 isi indeplinise misiunea si aselenizase cu succes pe suprafata lunara. 600 de milioane de oameni au urmarit in direct aselenizarea si au auzit faimoasa replica a lui Armstrong.

Acest om modest a devenit instant un erou planetar, o figura emblematica a odiseei spatiale.

Insa, dupa revenirea din aceasta misiune, astronautul a vorbit foarte putin in public, ferindu-se de microfoane si camere de luat vederi, si a trait timp de zeci de ani intr-o ferma retrasa din statul Ohio.

Tanarul Armstrong a fost fascinat inca din copilarie de avioane. La 15 ani ia cursuri de pilotaj si obtine brevetul de pilot un an mai tarziu.

Ulterior devine pilot de marina si participa la 78 de misiuni in timpul razboiului din Coreea.

Armstrong a studiat de asemenea si inginerie aeronautica la Universitatea din Purdue (statul Indiana) si obtine o diploma de master in aceeasi disciplina la Universitatea California de Sud.

In 1955, el devine pilot de incercare si zboara pe 50 de tipuri diferite de avioane.

Sapte ani mai tarziu, este selectat de NASA pentru a fi pregatit ca astronaut.

In martie 1966, el efectueaza primul sau zbor in spatiu, impreuna cu astronautul David Scott, pentru misiunea Gemini 8.

Apoi a urmat misiunea Apollo 11 si intrarea lui Neil Armstrong in istorie.