Armata turca si-a intarit dispozitivul de-a lungul frontierei siriene, amplasand duminica baterii de rachete sol-aer si vehicule de transport de trupe la Mardin (sud-est), potrivit agentiei de presa Anatolia, citata de AFP.

Un convoi feroviar transportand mai multe baterii de rachete antiaeriene si vehicule de transport a ajuns in gara Mardin, plasata cu aceasta ocazie sub inalta supraveghere.

Convoiul era format din cel putin cinci vehicule echipate cu rachete antiaeriene, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea NTV.

Aceste evenimente intervin in conditiile in care sapte posturi siriene de frontiera au fost cucerite de rebelii sirieni in cursul ultimelor sase zile.

Relatiile dintre Turcia si Siria, foarte proaste de la debutul represiunii impotriva miscarii de contestare a regimului presedintelui Bashar al-Assad, in martie 2011, s-au agravat puternic la finele lunii iunie, cand apararea antiaeriana siriana a doborat un avion de lupta turc, in largul coastelor sale.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan anuntase atunci ca regulile de angajare militara fara de Siria s-au schimbat, astfel incat "orice element militar care va reprezenta (...) un pericol de securitate la frontiera turca provenind din Siria" va fi considerat o tinta.

Aceste declaratii au fost urmate de amplasarea de baterii antiaeriene de-a lungul frontierei si de patrule aeriene care au survolat granita in mai multe randuri la inceputul lui iulie, atunci cand elicopterele siriene s-au apropiat.