Presedintele sirian Bashar al-Assad, care se confrunta cu o insurectie populara sangeroasa de peste 15 luni, a afirmat ca tara sa se afla in fata unui plan de "distrugere" si a acuzat existenta unui "razboi condus din strainatate", relateaza AFP.

Siria se afla in fata unui "plan de distrugere", a acuzat el, intr-un discurs transmis de televiziuni, si in care s-a prezentat drept o pavaza impotriva "terorismului care creste".

Liderul sirian a sustinut ca regimul pe care il conduce a "incercat toate mijloacele politice", dar aceste eforturi au fost zadarnice, "deoarece ne confruntam cu un razboi condus din strainatate si mijloacele de a-l infrunta sunt diferite".

Assad a subliniat ca cei vinovati pentru acest terorism "nu sunt interesati de dialog sau de reforme. Ei sunt insarcinati cu o misiune si nu se vor opri pana cand nu-si vor indeplini aceasta misiune sau vom reusi noi sa-i oprim".

"Siria este deschisa fata de toti sirienii, indiferent de opiniile lor, dar terorismul nu face parte din procesul politic si trebuie sa luptam impotriva terorismului pentru a vindeca natiunea", a adaugat el.

"Nu va exista compromis in lupta impotriva terorismului si a celor care il sustin", a spus presedintele sirian, care nu recunoaste miscarea de contestare, asimilata de el cu "terorismul".

Acest discurs, primul sustinut de Assad din luna ianuarie, intervine in contextul in care planul de iesire din criza al mediatului ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan, pare sa fi esuat iar tara este acum in pragul razboiului civil.

La sosirea la Parlament, Assad a fost aplaudat de deputatii reuniti in prima sesiune dupa alegerile din 7 mai. Un minut de tacere a fost pastrat in memoria "martirilor".

Peste 13.400 de oameni, in majoritate civili, si-au pierdut viata de la debutul, in martie 2011, a revoltei populare, care s-a militarizat de-a lungul timpului, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.