Marea Britanie a fost fortata "sa se roage" de Statele Unite ca sa ia parte la flotila ce a supravegheat miscarile Iranului in Golful Persc, dupa ce comandantii americani au decis ca Marina Regala nu are cu ce sa contribuie la misiunea navala, transmite Telegraph. Potrivit informatiilor, americanii au cedat rugamintii si au permis prezenta unei fregate britanice doar dupa o interventie a presedintelui Nicolas Sarkozy, care a cerut si el trimiterea unui vas de razboi francez.

Publicatia scrie ca informatia potrivit careia comandantii americani au considerat participarea britanica ca avand putina valoare militara va ridica noi semne de intrebare despre influenta internationala a Marii Britanii, in contextul reducerii bugetului de aparare.

Telegraph aminteste ca, in contextul cresterii tensiunilor in regiune, Marea Britanie a trimis luna trecuta in Golful Persic fregata HMS Argyll. Nava a insotit un grup de lupta american, alcatuita dintr-un portavion, un crucisator si mai multe distrugatoare.

Fregata franceza La Motte-Picquet a facut si ea parte din flotila care a traversat Stramtoarea Ormuz, o ruta esentiala in transportul de petrol, pe care Iranul a amenintat in repetate randuri ca o va inchide.

Statele Unite au un alt grup naval de lupta in regiune, iar al treilea se indreapta spre regiune.

Vorbind despre componenta flotilei, publicatia scrie ca prezenta vaselor britanic si francez a avut mai degraba o importanta diplomatica decat una militara.

Initial, Londra a acceptat teoria americana potrivit carora nu e necesara prezenta aliatilor. Pozitia britanica s-a modificat insa dupa ce presedintele Sarkozy a insistat pe langa SUA ca un vas francez de lupta sa faca parte din flotila. Liderii politici si militari britanici au spus ca Marea Britanie trebuie sa fie prezenta cu o nava "indiferent de importanta militara".

Neparticiparea britanica la flotila din Golful Persic, in conditiile prezentei unei fregate franceze, ar fi pus din nou sub semnul intrebarii asa-numita "Relatie Speciala" dintre Washington si Londra, mai ales ca, anul trecut, presedintele Barack Obama a descris Franta drept "cel mai apropiat aliat al SUA".

O sursa britanica a spus ca negocierile internationale privind prezenta vasului britanic au fost "umilitoare" pentru Marea Britanie, in conditiile in care, dupa interventia franceza, Guvernul de la Londra "a fost practic fortat sa insiste pe langa Washington pentru ca Marinei Regale sa i se permita sa ia si ea parte la misiune".

Ulterior, Royal Navy a mai trimis ulterior in zona distrugatorul Daring, primul de Tip 45.

Tensiune in Golful Persic

In ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre statele occidentale si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansand temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt "slabiciunea" acestei tari.

Israelul si Statele Unite au acuzat guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.