Liderul unui grup de soldati americani acuzati ca au executat trei civili afgani in 2010 a fost condamnat joi la inchisoare pe viata, de o instanta martiala din statul Washington, potrivit AFP. Sergentul Calvin Gibbs a fost gasit vinovat de 15 capete de acuzare, inclusiv trei crime premeditate.

Juriul militar, format din cinci persoane, a deliberat timp de cinci ore, inainte de a pronunta verdictul. Condamnatul va putea depune o solicitare pentru eliberare conditionata dupa ispasirea a 10 ani de inchisoare, a decis Curtea.

Procesul sergentului Gibbs, in varsta de 26, a inceput la 28 octombrie, la baza militara de la Lewis-McChord, situata la sud de Seattle.

Procurorii au sustinut ca tanarul era liderul unui grup de cinci soldati care ar fi creat, pentru a se distra, "scenarii" pentru executarea unor civili afgani, la inceputul anului 2010, in provincia Kandahar (sud). Ei ar fi luat, de asemenea, parti ale organismelor cadavrelor si s-ar fi fotografiat cu trupurile neinsufletite ale victimelor.

In timpul marturiei, sergentul a recunoscut ca a prelevat degete de la cadavrele victimelor, pe care procurorul le-a descris ca "trofee", dar a asigurat ca executiile au avut loc in timpul unui atac inamic.

"Facea parte din planul lor sa se creada ca a fost vorba de o interventie legitima", a declarat procurorul. Dar aceste povesti sunt "foarte putin probabile", a adaugat el.

Dintre cei cinci soldati implicati, trei au pledat deja vinovat si au fost condamnati la pedepse cuprinse de la trei la 24 de ani de inchisoare. Cel de-al cincilea soldat, Michael Wagnon, este in asteptarea procesului.