​Seful departamentului de propaganda al organizatiei Al Qaeda din Peninsula Araba (AQPA) si alti sase militanti au fost ucisi intr-un raid aerian asupra unei baze a insurgentilor din Yemen, transmite Reuters, citand oficiali locali. Egipteanul Ibrahim al-Banna era considerat unul dintre cei mai periculosi militanti islamisti cautati de autoritatile yemenite.

UPDATE: Autoritatile yemenite au anuntat ca bilantul militantilor ucisi in raidurile aeriene este de 24.

Ministerul Apararii de la Sanaa a declarat ca Ibrahim al-Banna a murit intr-un bombardament realizat de avioane yemenite impotriva unei tabere a militantilor din provincia Shabwa, in sudul tarii. Atacul a avut loc vineri noaptea.

Oficiali locali au declarat ca sunt convinsi ca atacul a fost realizat de aparate de lupta straine, fara insa sa poata da detalii. Locuitori din zona au afirmat si ei acest lucru, adaugand ca au fost cel putin trei bombardamente.

Dupa cateva ore, persoane inarmate, despre care se crede ca sunt militanti islamisti, au aruncat in aer o conducta prin care se transporta gaze naturale din provincia Maarib spre portul Belhaf, aflat la Marea Arabiei. Conducta, aflata sub controlul companiei franceze Total si avand un actionariat format din trei firme din Coreea de Sud, a fost innaugurata in 2009, fiind cel mai mare proiect industrial realizat in Yemen.

Martorii au declarat ca incendiul izbucnit la conducta putea fi obserbat de la cativa kilometri distanta.

Daca se confirma, moartea lui Ibrahim al-Banna reprezinta o noua lovitura pentru Al Qaeda din Peninsula Araba. In urma cu trei saptamani, clericul musulman radical Anwar al-Awlaki, nascut in Statele Unite, a fost ucis in urma unui atac realizat de o drona CIA, intr-un bombardament care a avut loc in Yemen.

Nascut in America, Anwar al-Awlaki era unui dintre cei mai vizibili islamisti vorbitori de limba engleza. Cautat de autoritatile americane, care-l considerau un "terorist global", el era unul dintre liderii aripii Al Qaeda din Yemen.

In acelasi raid in care si-a pierdut viata clericul americano-yemenit a fost ucis si unul dintre cei mai importanti experti in explozibili ai retelei teroriste Al Qaeda, Ibrahim Hassan al-Asiri.