Unul dintre cei mai importanti experti in explozibili ai retelei teroriste Al Qaeda a fost ucis in Yemen, in urma unui atac realizat de o drona CIA, transmite DailyNews. Ibrahim Hassan al-Asiri (29 de ani) a fost omorat in acelasi raid in care si-a pierdut viata si clericul americano-yemenit Anwar al-Awlaki.

Ibrahim Hassan al-Asiri (2010)Foto: Agerpres

Potrivit informatiilor, Ibrahim Hassan al-Asiri se afla vineri in convoiul de masini in care calatoreau al-Awlaki si seful propagandei Al Qaeda, Samir Khan, in momentul in care aparatul american fara pilot a trimis mai multe rachete care i-au pulverizat.

al-Asiri, originar din Arabia Saudita, era principalul expert in realizarea de dispozitive explozive al Al Qaeda in Peninsula Araba (AQAP). El a fost implicat in mai multe comploturi teroriste impotriva Statelor Unite, printre care incercarea de a dobori un avion de pasageri deasupra orasului Detroit, in ziua de Craciun a anului 2009, prin folosirea unui kamikaze, precum si in trimiterea a doua imprimante incarcate cu exploziv, din Yemen catre Statele Unite, in 2010. Ambele tentative de atac au esuat: atacatorul sinucigas Umar Farouk Abdulmutallab a fost imobilizat de pasagerii avionului inainte de a-si detona incarcatura, in timp ce pachetele trimise spre Chicago si Philadelphia au fost interceptate de autoritati.

Daily News noteaza insa ca cel mai controversat atac ce poarta marca Ibrahim Hassan al-Asiri a fost incercarea de a-l asasina pe printul saudit Mohammad bin Nayef. al-Asiri a realizat bomba care a fost implantata in fratele sau, Abdullah, trimis sa se detoneze in apropierea oficialului saudit. Abdullah s-a aruncat in aer, fara insa sa reuseasca sa-l omoare pe Nayef.

"Veniti sa vedeti bucati din trupul fratelui meu Abdullah. Sa se poata bucura de moartea sa, caci el a fost ucis in modul in care spera, iar trupul sau a fost sfasiat de dragostea lui Dumnezeu", a declarat al-Asiri pentru o pagina islamista, dupa atentatul in care a murit fratele sau.

Eliminarea lui Anwar al-Awlaki, Ibrahim Hassan al-Asiri si Samir Khan reprezinta o lovitura grea pentru organizatia terorista Al Qaeda, care si-a transferat in Yemen multe dintre operatiunile sale. Eliminarea celor trei vine la cateva luni dupa ce seful organizatiei teroriste, Osama bin Laden, a fost impuscat mortal intr-un raid al fortelor speciale americane desfasurat in Pakistan.