​​Fortele armate din Yemen l-au ucis pe clericul musulman radical Anwar al-Awlaki, nascut in Statele Unite, banuit de legaturi cu aripa yemenita a organizatiei Al Qaeda, a anuntat vineri Ministerul Apararii de la Sanaa, citat de Reuters. In aprilie 2010, oficiali americani au declarat ca administratia presedintelui Barack Obama a autorizat operatiuni militare care au ca scop capturarea sau uciderea lui Awlaki. Yemenul a afirmat atunci ca nu-l va preda americanilor pe Awlaki, a carui familie este foarte cunoscuta in aceasta tara, dar il va aduce in fata justitiei, daca va reusi sa-l aresteze.

Anwar al-AwlakiFoto: YouTube

"Teroristul Anwar al-Awlaki a fost ucis impreuna cu cativa dintre apropiatii sai", se precizeaza intr-un mesaj text trimist jurnalistilor.

Un oficial yemenit din domeniul securitatii a declarat ca al-Awlaki a fost ucis intr-un raid aerian si ca cei aflati impreuna cu el erau supecti teroristi. Nu se stie deocamdata daca radicalul musulman a fost omorat de fortele yemenite sau in urma unui bombardament realizat de o drona americana.

In mai 2011, Anwar al-Awlaki a scapat nevatamat in urma unui atac aerian realizat de americani.

Nascut in America, Anwar al-Awlaki era unui dintre cei mai vizibili islamisti vorbitori de limba engleza. Cautat de autoritatile americane, care-l considerau un "terorist global", el era unul dintre liderii aripii Al Qaeda din Yemen.

In aprilie 2010, oficiali americani au declarat ca administratia presedintelui Barack Obama a autorizat operatiuni militarecare au ca scop capturarea sau uciderea lui Awlaki. Yemenul a afirmat atunci ca nu-l va preda americanilor pe Awlaki, a carui familie este foarte cunoscuta in aceasta tara, dar il va aduce in fata justitiei, daca va reusi sa-l aresteze.

"Pericolul pe care Awlaki il prezinta pentru aceasta tara nu se rezuma la cuvinte, el s-a implicat in planuri secrete", a declarat in acel moment un oficial american, sub protectia anonimatului, pentru cotidianul New York Times. Alti oficiali au confirmat aceasta informatie pentru Reuters, precizand ca Awlaki era pe "lista tintelor" de capturat sau ucis.

Pentru ca Anwar al-Awlaki este cetatean american, plasarea sa pe lista a trebuit sa fie aprobata de Consiliul National de Securitate. "Awlaki stie ce a facut si stie ca nu va fi primit cu strangeri de maini si flori. Nimic din toate acestea nu ar trebui sa surprinda pe nimeni", a declarat atunci oficialul american.

Numele lui Anwar al-Awlaki este legat si de atentatul esuat comis in ziua de Craciun 2009 de un nigerian, impotriva unui avion ce efectua cursa Amsterdam - Detroit, dar si de atacul din noiembrie acelasi an, de la baza militara americana Fort Hood.

Daca se confirma, uciderea lui Anwar al-Awlaki ar reprezenta o lovitura grea pentru organizatia terorista, care si-a transferat in Yemen multe dintre operatiunile sale. Eliminarea clericului musulman vine la cateva luni dupa ce seful organizatiei teroriste, Osama bin Laden, a fost impuscat mortal intr-un raid al fortelor speciale americane desfasurat in Pakistan.

UPDATE: Un oficial american a confirmat moartea lui al-Awlaki, fara sa ofere insa detalii. Ulterior, doua surse au afirmat ca a fost vorba de un atac realizat de o drona CIA.