Seful adiministratiei prezidentiale de la Kremlin, Serghei Nariskin, i-a cerut joi liderului transnistrean Igor Smirnov sa isi retraga candidatura la functia de presedinte al Republicii Moldovenesti Nistrene, titreaza Reuters. Nariskin l-a invitat sa renunte in favoarea unui succesor mai tanar si mai diplomat care sa ajute la incheierea conflictului din regiune.

Igor SmirnovFoto: Reuters

Nariskin a declarat pentru agentiile rusesti de stiri ca ar fi "un pas gresit" ca Smirnov sa candideze pentru al cincilea mandat ca presedinte al Transnistriei in alegerile din decembrie 2011. "Smirnov a facut multe in perioada de inceput pentru republica (autoproclamata), dar a condus-o pentru 20 de ani si candideaza pentru a cincea oara. […] Recomandam ca Smirnov sa lase loc unor forte politice noi care sa scoata regiunea din criza sociala in care se afla", a declarat Nariskin.

Seful administratiei prezidentiale a mai indicat si faptul ca guvernul de la Kremlin il favorizeaza pe candidatul din partea partidului republican Obnovlenie, Anatoli Kaminski, la fotoliul de presedinte al regiunii.

Analistii rusi considera declaratia administratiei de la Kremlin una curajoasa ce subliniaza disponibilitatea guvernului de a rezolva conflictul. Totodata, conform analistilor, declaratia subliniaza faptul ca nu se poate ajunge la un compromis atat timp cat Smirnov ramane la putere.

"O declaratie atat de directa incalca politica anterioara [n.r. a Moscovei]… este posibil ca discutiile sa nu mearga asa cum se astepta", a declarat Konstantin Zatulin, directorul Institutului Comunitatii Statelor Independente (CIS) pentru agentia de presa. "Smirnov este un partener dificil: este de multa vreme la putere si a creat cu mainile lui Republica Moldoveneasca Nistreana. Nu poti sa vorbesti la fel de usor cu el precum cu cel care l-ar inlocui", a adaugat Zatulin.

Reamintim ca Transnistria si-a proclamat independenta in 1990, acuzand R.Moldova ca intentiona unirea cu Romania. Doi ani mai tarziu, in regiunea separatista a avut loc un conflict militar. Pana acum, doar regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud au recunoscut independenta Transnistriei.

Citeste si: