iderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat vineri, cu ocazia ceremoniilor organizate la 21 de ani de la autoproclamarea independentei, ca Transnistria apartine "lumii slavone", afirmand ca se opune planurilor de solutionare a crizei separatiste, informeaza agentia Olvia-Press., citata de Mediafax.

Igor SmirnovFoto: Reuters

Tiraspolul a marcat, vineri, 21 de ani de la autoproclamarea republicii transnistrene. Potrivit PRO TV Chisinau, in Piata Suvorov din Tiraspol a fost organizata o parada militara dupa modelul sovietic. Aproximativ 1.000 de militari au defilat in fata liderului separatist si a catorva invitati din Ucraina, Rusia, precum si din teritoriile separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia.

In discursul traditional in limba rusa, Igor Smirnov a acuzat Chisinaul de fascism, amintind ca, in 1990, transnistrenii s-au ridicat in fata pericolului unirii Republicii Moldova cu Romania. Conform PRO TV Chisinau, liderul separatist a multumit Rusiei si Ucrainei pentru ajutorul acordat in toti acesti ani si a exprimat convingerea ca recunoasterea independentei Transnistriei este aproape.

Potrivit agentiei oficiale a regimului de la Tiraspol, Olvia-Press, Smirnov a subliniat ca Transnistria apartine "lumii slavone, Marii Rusii", insistand ca se opune planurilor Occidentului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana si de solutionare a conflictului transnistrean.

Conform PRO TV Chisinau, la ceremoniile din Piata Suvorov au participat mii de oameni, cei mai multi fiind favorabili recunoasterii internationale a Transnistriei.

Transnistria si-a proclamat independenta in 1990, acuzand R.Moldova ca intentiona unirea cu Romania. Doi ani mai tarziu, in regiunea separatista a avut loc un conflict militar. Pana acum, doar regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud au recunoscut independenta Transnistriei.