Alianța Dreapta Unită (USR - PMP - Forța Dreptei) acuză Biroul Electoral Central de „un nou abuz împotriva Diasporei” prin decizia că alianța poate un singur singur reprezentant în Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate, relatează Agerpres și News.ro. Președintele PMP, Eugen Tomac, a atacat această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Liderii Alianței Dreapta Unită, Ludovic Orban, Cătălin Drulă și Eugen TomacFoto: Inquam Photos / Malina Norocea

În contestația depusă în instanță, PMP cere ca justiția să stabilească o practică unitară întrucât în țară a primit dreptul de a avea mai mulți reprezentați, dar legislația a fost interpretată diferit pentru diaspora.

„Actualele alegeri ar fi trebuit să se desfăşoare într-un mod corect, transparent şi fără interferenţe. Însă, actualul guvern a pregătit întregul proces electoral cu scopul principal de a lovi în opoziţie, în Dreapta Unită şi, în special, în PMP. Practic, stânga vrea să controleze tot procesul electoral, iar noi să avem un singur reprezentant. Trebuie să veghem cu toţii pentru a preveni o fraudă pe care o pregătesc”, acuză Eugen Tomac.

El mai acuză că toate măsurile luate în organizarea alegerilor au ca scop „eliminarea PMP din organizarea procesului electoral”.

„Autoritatea Electorală Permanentă a hărţuit PMP prin tăierea subvenţiei şi prin susţinerea iniţiativelor fostului preşedinte de a bloca partidul în justiţie. Amintesc că acest lucru a avut un singur obiectiv - ca PMP să nu poată participa la alegeri şi, prin urmare, să nu se poată constitui Alianţa Dreapta Unită", consideră Eugen Tomac.

Un mesaj de protest a postat și deputatul USR de Diaspora, Iulian Lorinz, care acuză coaliția de guvernare de un nou abuz la adresa diasporei.

„Avem o Românie dincolo de graniţele României, iar românii din Diaspora sunt la fel de români ca şi cei din orice judeţ din România. Dubla măsură a Biroului Electoral Central, încercând să îngreuneze votul românilor din străinătate, este dovada a unui nou abuz împotriva Diasporei, care contează pentru PSD şi PNL doar la alegeri”, afirmă Iulian Lorincz.

Reamintim că inițial BEC a invalidat constituirea Alianței Drepte Unite pentru alegerile din 9 iunie. Decizia a fost întoarsă în 19 martie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) care a admis contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) împotriva deciziei Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire. Astfel, USR, Forța Dreptei și PMP pot participa împreună la alegeri.