Televiziunea de stat din Myanmar a anuntat marti eliberarea a peste 6.300 de "prizonieri", fara a preciza daca detinutii politici se vor numara printre cei care beneficiaza de amnistie, potrivit AFP. Anunturile in acest sens au fost numeroase in ultimele zile.

Luni, responsabili guvernamentali au indicat pentru France Presse ca o amnistie care include prizonieri politici va avea loc in zilele urmatoare.

Primele eliberari vor avea loc miercuri, a precizat MRTV. Comisia nationala pentru Drepturile Omului, infiintata luna trecuta de guvern, a reclamat in prealabil, intr-un cotidian oficial, eliberarea unor "prizonieri de constiinta", pentru a raspunde apelurilor comunitatii internationale.

SUA si Uniunea Europeana, impreuna cu opozitia democrata din Myanmar cer eliberarea a circa 2.000 de detinuti politici - militanti, avocati, artisti, jurnalisti - pentru a demonstra sinceritatea reformelor politice actuale. Masura este considerata si o conditie sine qua non in vederea ridicarii sanctiunilor economice care exista de la finalul anilor 1990.

"Asteptam eliberarea tuturor detinutilor politici", a declarat la randul sau Nyan Win, purtatorul de cuvant al Ligii nationale pentru democratie, partidul dizolvat al opozantei Aung San Suu Kyi, eliberata in noiembrie dupa sapte ani de arest la domiciliu.

Presedintele Thein Sein, care a venit la putere in luna martie dupa dizolvarea juntei militare, incearca de mai multe saptamani sa demonstreze opozitiei si cancelariilor occidentale ca a decis sa se angajeze intr-un proces de reforma profunda.

Gesturile simbolice s-au inmultit intr-un ritm ridicat, intr-o tara obisnuita pana in martie cu conservatorismul represiv al generalului Than Shwe, liderul juntei, care s-a aflat la putere din 1992.