Disidenta si activista pentru apararea dreptutilor omului Aung San Suu Kyi a fost eliberata, sambata, de autoritatile militare din Myanmar, transmite AP. Liderii din intreaga lume, intre care Barack Obama, David Cameron, Desmond Tutu, Jose Manuel Barroso, Nicolas Sarkozy si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au salutat eliberarea disidentei, avertizand junta militara sa nu-i restrictioneze miscarile si sa-i elibereze pe toti detinutii politici.

Aung San Suu Kyi (in mijloc)Foto: Agerpres

Vineri, autoritatile militare semnasera decretul de eliberare a disidentei Aung San Suu Kyi, iar sambata dimineata au inlaturat barierele din jurul casei sale. Mii de suporteri ai activistei au aplaudat si au ovationat, cantand imnul national, in momentul in care Suu Kyi a aparut in fata lor. "Dava vom lucra uniti, ne vom indeplini obiectivul. Avem o multime de lucruri de facut", a spus zambitoare laureata Premiului Nobel pentru Pace. Ea a cerut suporterilor sai sa se intalneasca duminica la cartierul general al partidului sau, Liga Nationala pentru Democratie.

Laureata a premiului Nobel pentru pace in anul 1991, Suu Kyi (65 de ani) este imaginea disidentei din Myanmar, tara guvernata inca din 1962 de o dictatura militara.

Chiar si dupa eliberare, ea este perceputa ca fiind principala amenintare la adresa guvernului militar. Eliberarea sa este vazuta ca un efort din partea autoritatilor de a-si curata imaginea in fata comunitatii internationale.

Din ultimii 20 de ani, Suu a petrecut 15 ani sub arest la domicilu, cu scurte perioade de libertate. Ultima perioada de arest la domiciliu a durat sapte ani si jumatate.

Presedintele american Barack Obama a spus ca Suu Kyi este "eroul meu" si ca Statele Unite saluta "eliberarea sa mult intarziata".