SUA au cerut tuturor statelor membre UNESCO sa respinga prin vot recomandarea Consiliului Executiv al agentiei de a atribui Palestinei un statut de membru cu drepturi depline, a declarat miercuri reprezentantul SUA la UNESCO, David Killion, citat de AFP. Romania, Germania si Letonia au votat si ele impotriva.

"Statele Unite ale Americii au invitat toate delegatiile sa se alature Statelor Unite printr-un vot negativ a acestei recomandari", a spus Killion intr-o declaratie postata pe site-ul web al misiunii SUA la UNESCO.

Statele Unite, unul dintre putinii opozanti ai acceptarii Palestinei ca membru UNESCO, au luat aceasta pozitie deoarece considera abordarea drept “incoerenta” si o potentiala sursa de tensiuni.

"Acest proces este in curs de desfasurare in cadrul Consiliului de Securitate (luarea in considerare a cererii de aderare a unui stat palestinian, n.r.). Este inconsecvent sa se ia decizii la nivelul agentiilor din cadrul ONU inainte de o decizie a Consiliului de Securitate”, a declarat Victoria Nuland, purtator de cuvânt al Departamentului de Stat American.

Consiliului executiv al UNESCO, agentia ONU pentru educatie, stiinta si cultura, a recomandat miercuri acceptarea Palestinei ca un membru cu drepturi depline al agentiei.