Parlamentul ucrainean a adoptat marti o rezolutie prin care renunta la schimbarea orei, mentinand ora de vara (GMT+3), dupa exemplul Rusiei, potrivit AFP.

Textul, votat de 266 de deputati dintr-un total de 450, a fost propus de un deputat al majoritatii proprezidentiale, Oleg Nadosa, care l-a prezentat ca o masura de sanatate publica.

Potrivit statisticilor medicale, numarul persoanelor care se adreseaza medicilor acuzand probleme cardio-vasculare creste cu aproximativ 60% in prima saptamana dupa schimbarea orei, iar numarul apelurilor la pediatri sare de 130 la suta, a afirmat el.

Schimbarea orei in fiecare toamna si in fiecare primavara a fost introdusa in numeroase tari dupa criza petroliera din 1973 pentru a se face economie de energie.

Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrala si Georgia au renuntat in anii 2000 la schimbarea orei. Ultimul exemplu este Rusia, care a luat aceasta decizie in februarie, renuntand la ora de iarna incepand din primavara lui 2011 (GMT+4 la Moscova).