Andrei Ujica a explicat, ca introducere glumeata a discutiei din studioul HotNews.ro, de ce a optat pentru o "insailare" de imagini de arhiva. El a povestit ca, intalnindu-se cu un cunoscut, a aflat o anecdota despre Umberto Eco. Intrebat dupa ce a scris "Numele trandafirului" "ce mare chestie" a facut luand "din biblioteca, din manuscrisul cutare, din cartile medievale cutare, punand si o poveste politista...", Eco ar fi raspuns: "Atunci de ce n-ati scris dumneavoastra?"

Andrei Ujica in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

"Sa faci un asemenea film", a continuat Andrei Ujica trecand la subiect si schimband tonul, "e la fel de greu cu a face orice alt film. Trebuie doar sa stii ca anumite etape de lucru sunt altfel pozitionate, iar ponderea lor e de alta natura. De exemplu, la un film de acest gen cercetarea ia o amploare si o greutate mult mai mare decat la un film de fictiune. Intai de toate, acest lucru mananca foarte mult timp. Proiecte de genul asta au o parte stiintifica (...). Orice scriitor de romane istorice incepe si el printr-o lunga cercetare de biblioteca si de arhiva.

Dupa aceea urmeaza vizionarea, selectarea - deci dupa ce s-a facut previzionarea materialului urmeaza ordonarea lui, care de la caz la caz poate dura mai mult sau mai putin. (...) Tipul acesta de cinema e unul eminamente sintactic, deci morfologia - imaginile - exista de dinainte. (...) In prima faza, montajul tine loc de mizanscena, adica prin montaj construiesti intai scenele, pentru ca ele, ca atare, nu exista in material. (...) In a doua etapa, cea a montajului propriu-zis, legi scenele pe linia naratiunii pe care o doresti."

Andrei Ujica a mai spus pentru HotNews.ro ca Nicolae Ceausescu s-a "achitat in mod profesionist" de rolul de actor in filmul sau, "asa cum a facut-o si in viata politica". Acest mod de a face cinema, fara punere in context si fara a avea un comentariu sau de a indica cine sunt personajele care apar pe ecran el il considera "fara indoiala unul interpretativ. (...) Pornesti de la niste fragmente inregistrate ale realului pe care le repui intr-un flux narativ."

Intrebat daca nu ii e teama ca demersul sau ar putea sa nu fie inteles de romani (care nu au detasarea necesara), cineastul a raspus: "Sigur ca m-as bucura daca cat mai multi oameni ar intelege ce am vrut sa fac si ce este de fapt filmul. Sigur ca te intristeaza o receptie obtuza sau dusmanoasa. Pe de alta parte, lucrurile astea nu le ai deloc in mana. Sincer sa fiu, reactia publicului ma bucura daca e pozitiva (ca pe orice om), dar nu sunt deloc dependent de ea. Publicul ideal caruia ma adresez e compus dintr-un numar destul de limitat de persoane. Daca am din partea lor confirmarea, mi-e suficient si sunt multumit. Restul nu conteaza in mod real."

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", de Andrei Ujica, are premiera oficiala joi, 28 octombrie, ora 18, la Sala Palatului si la ea poate participa si publicul obisnuit, platitor de bilet. Filmul intra in cinematografe vineri, 29 octombrie.

Promo-uri

Radu Jude

Adrian Sitaru

Marian Crisan