Regizoarea si producatoarea Monica Lazurean-Gorgan a vorbit intr-un interviu acordat HotNews.ro, printre altele, despre filmul documentar “Doar o rasuflare”, productie filmata in decursul a sapte ani si care a castigat premiul pentru cel mai bun documentar romanesc la Astra Film Festival 2016: “In film, mi-am propus sa urmaresc cum relatia foarte puternica pe verticala cu Dumnezeu, afecteaza relatia pe orizontala cu membrii familiei.”

Monica Lzurean-Gorgan la AFF 2016Foto: Hotnews

Despre inspiratia pentru filmul documentar “Doar o rasuflare”

In 2009 mi s-a cerut de catre o fundatie sa fac trei documentare de scurt metraj despre problemele de mediu. Am ales ca teme: disparitia spatiilor verzi din Bucuresti, taierile de paduri si poluarea de la Copsa Mica. Am mers in Copsa mica in 2009 cand fabrica tocmai se inchisese. Voiam sa spun povestea de acolo prin oamenii care au lucrat in fabrica si impactul inchiderii fabricii in familie. Am vazut vreo 30 de familii, iar cand am ajuns la familia Sicrea am zis: clar, vreau sa stau cu ei mai mult si dupa ce termin aceste scurte documentare. Asa am ajuns la ei, asa a inceput povestea asta cu filmat sapte ani.

Despre tema principala a documentarului

Ce mi-am propus eu, a fost sa urmaresc cum relatia foarte puternica pe verticala cu Dumnezeu, afecteaza relatia pe orizontala cu membrii familiei. E o familie religioasa, dar ce am putea aplica, de exemplu, la foarte multe familii din Romania, mai specific din povestea lor, este despre cum se educa copiii in Romania, care sunt discutiile tata-fiu, mama-fiica. Pentru ca in Romania iubim evident copiii, le dorim cele mai bune lucruri, dar le oferim o educatie foarte invechita, foarte dura, foarte distanta cumva. Cred ca asta e ceea ce gasesc foarte mult in familile din Romania.

Despre industria filmului documentar in Romania

Documentarul in Romania este foarte greu sa fie finantat, existand foarte putine surse de finantare. E Centrul National al Cinematografiei care in continuare sustine documentarul, dar cu o finantare foarte limitata in raport cu filmul de fictiune. Si mai este HBO care sustine filmul documentar de calitate.

Despre urmatorul film documentar

Suntem aproape de faza de postproductie. E un documentar amplu, co-productie internationala despre taierile ilegale de paduri, comertul cu lemn ilegal. Am inceput in 2011 si am vrut sa folosesc acest film ca o unealta de a pune presiune pe legea foarte permisiva din Romania, care nu e respectata, e pacalita. Asta a fost motivul pentru care am inceput documentarul despre taierile ilegale de paduri.

Incet, incet am inceput o co-productie cu Austria si Germania. Am gasit gasit personajul principal care este Alexander von Bismark, stra-stra-nepotul lui Otto von Bismark, si el este un activist pe paduri si specializat in urmarirea comertului de lemn ilegal.

Despre filmarile din padurile rusesti

Nu am primit amenintari, incercand sa lucrez foarte low profile, pana in 2015 cand am scos filmuletul in care Alexander von Bismark era sub acoperire in fabrica mare austriaca. Pana atunci, deci, am fost foarte low profile. S-a filmat si In Rusia, tot pentru documentarul acesta. Co-regizoarea mea din Germania a filmat in Rusia cu Alexander si acolo e mult mai periculos decat la noi. Acolo nici nu au mers in padure fara sa anunte oameni din guvern si sa ia jandarmi montani cu ei.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival e un loc cu o expunere foarte buna si sustinuta a filmului documentar. Astra e o deschidere catre publicul larg si un loc unde noi ne putem expune productiile. Deci e un hub foarte important.

Interviul integral cu Monica Lazurean-Gorgan la AFF 2016

Video realizat cu echipament Nikon

Citeste si: