Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Cinema Documentar de la Sibiu, desfasurata intre 6 si 12 octombrie 2014, a marcat intrarea festivalului in cel de-al treilea deceniu de existenta. Timp de 7 zile, centrul vechi al Sibiului a respirat film! In premiera, Astra Film Festival a fost extins la o formula de 320 de proiectii simultane in cinci sali din zona istorica a orasului: Sala Thalia, Teatrul Gong, Astra Film Cinema, Libraria Habitus si Biblioteca Astra; un interludiu placut intre vizionari pentru cei peste 60.000 de spectatori.

Sala Thalia - Premiera Pasaport de GermaniaFoto: Astra Film

Pentru un numar semnificativ de invitati, regizori, membrii ai juriului sau simpli cinefili a fost primul contact cu Astra Film Festival si cu Sibiul, acest oras fermecator prezentat drept destinatia ideala de vacanta de catre cele mai prestigioase publicatii internationale. Documentare despre subiecte actuale, arzatoare, necunoscute si din toate colturile lumii au fost prezentate intre zidurile fostei cetati medievale, un melanj unic in Romania si in lume. Prin selectia diversa si inedita de filme combinata cu discutii panel, concerte, masterclass-uri, intalniri focus, programe tematice, sesiuni de Q&A cu autorii; Astra Film Festival este doza necesara pentru a fi conectati la lumea in care traim. Un suflu concentrat in dialog, schimb de idei si emotii pe undele cinemaului documentar.

In 2014, la Astra Film Festival au fost proiectate in premiera absoluta doua productii romanesti extrem de asteptate de catre public: Aliyah DaDa (regia: Oana Giurgiu) si Pasaport de Germania (regia: Razvan Georgescu); ambele diseaca istoria nescrisa a comunitatilor etnice din Romania. Cele mai multe filme din selectia AFF 2014 au fost expuse pentru prima data in Romania. Marele Premiu Astra Film i-a revenit in 2014 lui Sergei Loznitsa pentru filmul Maidan, care a umplut sala la fiecare proiectie. Nu doar filmele din sectiunile competitionale au fost proiectate cu sala plina, ci si documentarele din programele speciale: Men's Lust / Women's Lust, Dependentii de net, Termeni si conditii, Ruina, Comuna americana si multe altele.

Programul Astra Film Junior, singurul program educativ de top adresat copiilor de toate varstele din Sibiu si imprejurimi, mentinut la standardele educatiei prin film practicata in Europa, a inregistrat un record extraordinar de participare de peste 10.000 de elevi. Pentru cei mici, participarea la festival a insemnat vizionari de filme, dezbateri la clasa cu invatatorii si profesorii, concursuri si un atelier gratie caruia liceenii sibieni au invatat sa faca film documentar. Un moment inedit si unic in Romania a fost defilarea a 40 de soldati imbracati in uniforme militare romanesti, austro-ungare si germane in centrul Sibiului si reconstituirea live a unor momente din Primul Razboi Mondial. Tot cu ocazia celor 100 de ani de la izbucnirea razboiului, Astra Film Festival a proiectat doua documentare tematice si a organizat o discutie panel cu istoricul Adrian Cioroianu si profesorul Mihaela Grancea.

Prin continutul sau in permanenta actualizat, site-ul www.astrafilm.ro a fost accesat de 120.000 de ori in perioada dinainte si din timpul desfasurarii festivalului. Cei mai multi vizitatori au fost din Romania, Germania, Anglia, Franta si Statele Unite, iar la nivel national, din Sibiu, Bucuresti, Cluj, Brasov si Timisoara. Stirile, galeriile foto si video au fost postate in timp real si pe pagina de facebook - www.facebook.com/AstraFilmFestival, care este urmarita in prezent de 11.310 prieteni.

Pe scurt, Astra Film Festival 2014 in cifre inseamna: 60.000 de spectatori; 320 de evenimente cinematografice in 5 sali de proiectie; 50 de filme prezentate in premiera nationala sau absoluta; 1.400 de filme inscrise din peste 90 de tari; 150 de voluntari din Sibiu si din tara; peste 10.000 de elevi participanti la Astra Film Junior; peste 2.500 de aparitii in presa nationala si internationala (TV, radio, online si presa scrisa).

Astra Film Festival 2014, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe - Media

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundatia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania

Parteneri media: Digi24, Realitatea TV, TV5 Monde, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cinemagia, Decat O Revista, Catavencii, CinEuropa, Film New Europe, LiterNet, CinemaRX, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, TVR Cluj, Utv, Art Act Magazine, Port.ro, The ONE, CineFan, TOTB.ro, Sub 25, Vice, Filmtett, Ginger Group, Film Reporter, AaRC.ro, Magic FM, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV

Sponsori: Romgaz, Sinecon, Takata, HBO, Transgaz, Banca Comerciala Carpatica, Marquardt, Empire, CineLab, Stage Expert, Ibis